Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Георгій Логвинський

Читать на русском
Логвинський обіцяв голосувати за впровадження візового режиму з РФ, збудувати Стіну на українсько-російському кордоні й домогтися засудження всіх причетних до окупації Криму.
Георгій Логвинський

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Георгій Логвинський (фракція «Народного фронту»).

Логвинський пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року за списками «Народного фронту» під номером 34. Він є заступником голови комітету Верховної ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. За час каденції Логвинський дав 25 обіцянок, з яких 16 виконав (64%), а 2 – провалив.

Балотуючись до Ради, Логвинський пообіцяв у своїй передвиборчій програмі, що ініціюватиме впровадження декларування чиновниками, політиками, суддями, працівниками прокуратури доходів і витрат, з обов'язковою перевіркою цих відомостей. У березні 2016 року Верховна рада ухвалила законопроект про декларування посадовими особами майна, доходів та витрат.

Згідно з документом, вже з 2016 року народні депутати, чиновники, прокурори, судді зобов'язані подавати декларації в електронній формі. Також була запроваджена кримінальна та адміністративна відповідальність за недостовірність поданих даних. Однак нардеп Логвинський був відсутній при ухваленні зазначеного законопроекту.

Ще одна провалена обіцянка нардепа чотирирічної давнини пов'язана із законотворчою діяльністю. Логвинський пообіцяв, що ініціює законопроект, згідно з яким працівники Верховної ради будуть зобов'язані проходити тест на IQ.

«Яка, однак, цікава пропозиція здавати тест IQ працівникам Ради, обов’язково відреагую відповідною законодавчою ініціативою», – написав він у Facebook.

Проте намір нардепа так і залишився лише дотепним постом у соцмережі, оскільки він так і не подав жодного законопроекту на цю тему.

Більшу частину своїх зобов'язань Логвинський виконав. Два роки тому нардеп запевнив, що доб'ється відкриття кримінальних проваджень проти компаній зі світовим ім'ям – спонсорів терористів у Криму. Наприкінці грудня він повідомив про розпочату прокуратурою АРК, згідно із його зверненням, кримінальну справу проти компанії Booking.com. У відповіді на наш запит з цього питання Логвинський повідомив, що досудове слідство в зв'язку з підтримкою окупаційного режиму також проводилося щодо «Укрпрофоздоровниці», «Місхора», «Утеса» та «Фороса».

Також нардеп заявив, що спільно з фракцією «Народного фронту» вимагатиме відкрити кримінальне провадження щодо заяв Олександра Онищенка про підкуп нардепів при уряді Арсенія Яценюка.

«Разом із фракцією я вимагатиму, щоб кримінальне провадження було відкрите як генеральною прокуратурою, так і НАБУ – за законами вони зобов’язані були це вже зробити, оскільки було повідомлення в пресі. Якщо цього досі не сталося, ми допоможемо», – заявив він.

На початку грудня 2016 року перший заступник голови фракції «Народного фронту» Андрій Тетерук повідомив, що підписану депутатами заяву про відкриття кримінального провадження за «плівками Онищенка» про підкуп нардепів передали до НАБУ. Наступного дня НАБУ розпочало розслідування.

До закінчення депутатських повноважень Логвинському потрібно виконати ще 7 обіцянок. У 2016 році він запевнив, що «Народний фронт» підтримає впровадження візового режиму з Російською Федерацією.

Взимку 2017 року міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що відомство готове реалізувати рішення про впровадження візового режиму з РФ, але підкреслив, що Росія намагатиметься втягувати в обов'язкове російське громадянство українців за кордоном, і цьому потрібно запобігти. Станом на 1 квітня 2019 року законопроект про впровадження візового режиму парламент не розглядав.

Через рік після окупації Криму Георгій Логвинський пообіцяв докласти всіх зусиль для того, щоб був винесений вирок кожному, кого оголосили в розшук за сприяння в анексії Криму. Він запевнив, що 400 осіб будуть оголошені в розшук. До того моменту Генпрокуратура України вже оголосила в розшук 76 колишніх депутатів Верховної ради Криму.

У березні 2016-го Верховний суд України відмовив Генпрокуратурі в підтримці та внесенні до Ради подання про згоду на затримання та арешт 276 осіб, які працювали суддями АРК держави Україна, а після окупації Криму Російською Федерацією стали суддями іноземної держави.

Відзначимо, що в квітні 2016 року Верховна рада ухвалила рішення про звільнення 193 суддів кримських судів у зв'язку з порушенням ними присяги. У серпні Георгій Логвинський повідомив, що за рік Верховний суд планує судити заочно лише трьох суддів із 276.

Восени Верховна рада таки дала згоду на звільнення 29 з 33 суддів, які порушили присягу. Георгій Логвинський підтримав зазначені постанови. Також стало відомо, що Генпрокуратура України завершила досудове розслідування в кримінальних процесах щодо п'яти колишніх суддів судів АР Крим. Обвинувальні акти скеровані до Апеляційного суду Києва для визначення підсудності. Обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 15 років із конфіскацією майна або без такої.

У лютому 2017 року Генеральна прокуратура повідомила про досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою 322 суддів із Криму та Севастополя в державній зраді. До літа ГПУ передала до суду 99 обвинувальних актів щодо підозрюваних у державній зраді суддів Криму та Севастополя. Наприкінці квітня 2018 року прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальні акти щодо колишнього депутата Верховної ради АРК і депутата Севастопольської міської ради.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: