Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Мороко

Читать на русском
Мороко виконав лише одну обіцянку з 24. Представник Опоблоку не впорався з більшістю передвиборчих програмних зобов'язань перед виборцями.
Юрій Мороко

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Мороко (фракція «Опозиційного блоку»).

Мороко був народним депутатом VI скликання й вдруге пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року 19-м номером за списками «Опозиційного блоку». Він входить до комітету Верховної ради з питань інформатизації та зв'язку. За час нинішньої каденції він дав 24 обіцянок, з яких лише одну виконав (4%), а 12 – провалив.

Єдина обіцянка, яку виконав Мороко, належить до його передвиборчої програми. Балотуючись до парламенту, він пообіцяв здійснювати реальні кроки для підвищення енергоефективності держави. В червні 2017 року Верховна рада ухвалила пакет законопроектів щодо енергоефективності, два з яких Мороко підтримав.

Однією з обіцянок, з якими «Опоблок» ішов на парламентські вибори, було прописане в програмі партії запевнення затвердити Національний план відродження Донбасу. Проте за весь час роботи парламенту нинішнього скликання жоден представник фракції, включаючи Мороко, не розробив зазначеного плану й не подав відповідних законодавчих ініціатив.

Також «Опоблок» обіцяв виборцям реалізувати програму модернізації армії, яка забезпечить державними замовленнями понад 160 підприємств оборонно-промислового комплексу України. Власної програми з модернізації армії опозиційна фракція не розробила.

Тим часом парламент ухвалив низку важливих законодавчих актів, спрямованих на поліпшення системи військового забезпечення та модернізації ЗСУ. Зокрема, це законопроекти про державне оборонне замовлення, проект закону щодо звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення, про створення сприятливих умов для забезпечення виконання контрактів та договорів державного оборонного замовлення, про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони та інші.

Мороко пообіцяв реалізувати програму модернізації арміїСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ніхто з народних депутатів від фракції «Опоблоку» не підтримав жодного зі згаданих законопроектів.

Аналогічна ситуація з передвиборчою партійною обіцянкою опозиції сприяти процесу децентралізації влади. Рада ухвалила низку законопроектів на цю тему. Зокрема, щодо податкової реформи та реформи міжбюджетних відносин. Ці рішення дозволили почати процес фінансової децентралізації: запровадили розподіл компетенцій і збільшили кількість платежів, які залишаться в розпорядженні місцевих бюджетів.

Також ухвалені документи, що сприяють проведенню в Україні реформи місцевого самоврядування: про службу в органах місцевого самоврядування, про придбання повноважень сільських, селищних, міських голів, про статус старости села, селища, про добровільне приєднання територіальних громад.

Однак фракція «Опоблоку», всупереч своїй програмі, в повному складі не підтримала жодного з цих законопроектів.

Ще 12 обіцянок Мороко має виконати до закінчення депутатських повноважень, що станеться досить скоро. Навряд чи нардепу вдасться реалізувати свою передвиборчу обіцянку сприяти впровадженню системи медичного страхування. Однак у цьому напрямку все неоднозначно. Жодна з політичних сил не лобіювала цього питання, а законопроект, який мав би подати до Ради уряд, досі в розробці.

У підвішеному стані перебуває ще одна програмна обіцянка «Опоблоку» домагатися надання матеріальної державної компенсації сім'ям, члени яких загинули або отримали поранення в зоні АТО.

Примарною є доля програмної партійної обіцянки ініціювати зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за розпалювання міжрегіональної ворожнечі. Самі «опоблоківці», в тому числі й Мороко, не реєстрували обіцяного проекту змін до УКУ.

Три з половиною роки тому депутат від фракції БПП Олег Дмитренко зареєстрував проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення кваліфікації злочинів з ознаками національної, расової чи релігійної ненависті або ворожнечі». Однак він усе ще опрацьовується в комітетах Верховної ради.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: