Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олег Мусій

Читать на русском
Позафракційний нардеп Олег Мусій обіцяв, зокрема, домогтися повноправного членства України в ЄС і НАТО.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олег Мусій (позафракційний).

Мусій був обраний до Верховної ради за одномандатним виборчим округом №124 (Львівська область). За час своєї каденції депутат дав 27 обіцянок, 12 з яких виконав (44%), а 3 – провалив.

Не виконав Мусій обіцянку голосувати за урядову реформу охорони здоров'я. Відповідний законопроект був схвалений парламентом у жовтні 2017 року, але депутат чомусь проголосував «проти».

У лютому 2017-го народний депутат пообіцяв, що буде організований всеукраїнський загальнонаціональний страйк, якщо не будуть виконані вимоги Національної лікарської ради України. Рада виступала проти рішень уряду щодо мінімальної зарплати та здешевлення ліків, гальмування реформ через квотний принцип формування Кабміну, торгівлі з окупантами тощо. Незважаючи на те, що Кабмін вимог не виконав, Мусій страйк не організував.

Виконав Мусій свою програмну обіцянку сприяти ухваленню закону про вибори за відкритими списками. В листопаді 2017 року він підтримав проект Виборчого кодексу, який, зокрема, передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Як і обіцяв, нардеп підтримав продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель, а також не голосував за державний бюджет-2016 і за бюджет на 2017 рік.

Також Мусій виконав обіцянку про те, що депутати від «Народного контролю» ініціюють подання до Конституційного суду України щодо визнання неконституційним законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо вдосконалення складання та виконання бюджетів)». Відповідне подання депутати внесли наприкінці лютого 2017-го.

У липні 2016 рік парламентар заявив, що найближчим часом «Народний контроль» ініціює законопроект про заборону застави за корупційні злочини. У вересні в Раді був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення положень у частині запобігання корупції та недопущення випадків уникнути кримінальної відповідальності». Він передбачає, що запобіжний захід у вигляді застави не може бути застосований до особи, яка є підозрюваною або обвинуваченою в скоєнні корупційного злочину. Тож обіцянку Мусій виконав, але ініціативи все ще перебувають у комітеті.

У процесі виконання в Мусія залишаються ще 12 обіцянок. У передвиборчій програмі депутат обіцяв домогтися повноправного членства України в Європейському союзі та НАТО. Хоча Мусій і підтримав законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та в Організації Північноатлантичного договору)», обіцянка все одно виконана не буде, тому що до повноправного членства нашої країни в цих організаціях ще далеко.

Крім того, Мусій обіцяв домогтися створення муніципальної міліції в окрузі. Відзначимо, що депутат не прийшов на голосування за законопроект «Про муніципальну варту», який дозволить на законодавчому рівні закріпити право місцевих рад створювати муніципальну варту.

Також усе ще не реалізована обіцянка домогтися запровадження загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування. Мусій у липні 2016 року зареєстрував у Раді законопроект «Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування», але він досі чекає на розгляд.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: