Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олег Недава

Читать на русском
Недава виконав третину обіцянок. Він має намір боротися за ухвалення законопроекту про скорочення обсягів використання пластикових пакетів і зменшення відходів із пластика.
Олег Недава

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олег Недава (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Недава пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №53 (Єнакієве, Донецька область). Він є заступником голови комітету Верховної ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. За час каденції Недава дав лише 6 обіцянок, з яких 2 виконав (33%), а 3 – провалив.

У своїй передвиборчій програмі Недава обіцяв зареєструвати законопроект про стабілізацію екології Донбасу. Наприкінці вересня 2015 року у Верховній раді був зареєстрований проект закону, спрямований на запобігання негативного впливу відходів кінцевого споживання продукції на навколишнє середовище. Одним з ініціаторів цього законопроекту виступив Олег Недава.

Також Недава обіцяв у 2016 році ініціювати зміни до законодавства щодо компенсації збитків, завданих на лінії розмежування. В листопаді нардеп повідомив, що розроблений за його участі законопроект про відшкодування збитків за зруйноване, знищене або пошкоджене приватне житло під час проведення АТО, передбачає компенсацію з держбюджету жителям міст, що перебувають на лінії розмежування.

Зазначений проект закону вже пройшов два профільних комітети й отримав позитивний висновок. Депутат звертався до спікера Ради Парубія з проханням внести документ на розгляд парламенту.

Однак не завжди законотворча діяльність нардепа була такою вдалою. Недава провалив передвиборчу обіцянку невідкладно зареєструвати законопроект «Про невідкладні заходи з відновлення соціальної інфраструктури міст і селищ Донбасу через залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій».

Через рік після проходження до парламенту депутат так і не подав обіцяної ініціативи.

У грудні 2017 року прес-служба народного депутата повідомила «Слову і Ділу» про виконання цієї обіцянки. Однак у передвиборчій програмі Недави йшлося про нагальну реєстрацію вже розробленого законопроекту. Натомість нардеп запропонував внести зміни до законодавства з тим, щоб у 2016 році спрямувати кошти на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування, а також надання субвенції обласним бюджетам на відновлення об'єктів соціальної інфраструктури. А це різні речі.

Така ж ситуація виникла ще з однією передвиборчою обіцянкою Недави невідкладно зареєструвати законопроект «Про невідкладні кроки по створенню нових робочих місць і працевлаштування жителів Донбасу». Ставши депутатом, він не подав обіцяної ініціативи. Замість цього нардеп запропонував внести зміни до проекту бюджету на 2018 рік про витрати на розвиток за новою бюджетною програмою «Фінансова підтримка заходів зі створення робочих місць для відтворення та розвитку інфраструктури Донецької області». Йшлося про суму 80 тис. грн, які мали б виділятися Мінсоцполітики.

Жодної законодавчої ініціативи Недава не подав, щоб виконати передвиборче запевнення, що він ініціює законопроект «Про державну підтримку підприємців малого та середнього бізнесу Донбасу».

До кінця каденції нардепу потрібно поборотися за ухвалення «екологічного» законопроекту. У березні 2019 року він повідомив, що з групою депутатів розробив і подав до Ради законопроект про скорочення обсягів використання пластикових пакетів і зменшення кількості окремих видів відходів із пластика.

«І я буду боротися за його ухвалення, щоб ми з вами не потонули в глобальних «сміттєвих» проблемах. Задайте сьогодні собі питання: що я зробив, щоб цей світ не зник?», – написав Недава в Facebook.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: