Масові обшуки та затримання в Криму: чого домагаються в РФ

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

У цій ситуації має бути зареєстрований злочин. Окрім незаконного позбавлення волі та викрадення людей, ще й терористичний акт, адже було застосування сили та зброї.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк.

«Масові обшуки та незаконні затримання в Криму передусім мають ідеологічне підґрунтя. Росія намагається вплинути на національну групу кримських татар, їхні організації. Очевидно, що це все робиться заради того, щоб залякати населення. Кремлю потрібно довести до того стану, щоб усі в Криму зрозуміли, грубо кажучи, хто на півострові господар», – зазначив Вовк.

Крім того, за його словами, такими терористичними діями РФ ще й показує світу, що скільки б Захід не кричав про незаконну анексію й про те, що Крим – це Україна, Росія не перед чим не зупиниться.

Росія намагається довести, що Крим – це їхня територія, додав він.

Окуповані території Донбасу: що обіцяють у програмах кандидати в президентиМайже всі кандидати в президенти України в програмі обіцяють повернути окуповані території Донбасу.

«Вони повністю зчищають ідеологічне поле в Криму, щоб не було жодного прояву незгоди чи критики влади. Тим більше, що пояснення закінчуються. Відновлення історичної справедливості – слабкий аргумент, радше відмовка. Тому задіяно стільки сил і засобів, все робиться одночасно, масово», – пояснив експерт.

Окрім залякування та бажання показати, хто в домі господар, Путіну потрібно показати, що РФ не зупиниться, а міжнародні суди, права громадян, санкції, відсутність у ПАРЄ не є перепоною. Тим більше в ПАРЄ вже почали хвилюватись, оскільки залишилися без частини внесків, уточнив він.

На його думку, Росія не намагається витіснити кримчан із півострова. Якби хотіли витіснити, то діяли б інакше – завезли б 100 тисяч російських громадян із далекої глибинки, як це робилося в різні етапи нашої історії на інших територіях. Наразі це лише ідеологічна складова, РФ просто бряцає зброєю та грає м’язами, грубо кажучи.

«У кремлі намагаються довести всім і кожному, що вони в Криму головні, й робитимуть і говоритимуть те, що захочуть, а в Криму ще й будуть підігравати, а не просувати свою власну думку. Та й у світі деякі країни будуть підігравати. Це російська позиція, яку вони нав’язуватимуть у Криму», – резюмував Василь Вовк.

Чи близька Україна до повернення Криму, читайте в інтерв’ю Ірини Геращенко «Слову і Ділу».

Що обіцяють кандидати в президенти з приводу відносин України з Росією, можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Яке бачення кандидатів щодо деокупації та повернення анексованого Криму до складу України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: