На які кроки можуть піти США спільно з НАТО, щоб приборкати РФ?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Передусім, можливі домовленості з НАТО щодо перекидання сил до південної та центрально-східної частин Європи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

Експерт зазначив, що Україні в цьому контексті слід зрозуміти, що НАТО та США збираються протидіяти РФ не заради захисту України, а через власні інтереси.

За його словами, важливо це розрізняти. Тему України здебільшого використовують для того, щоб показати, в тому числі, що вони непокоються за те, що РФ чинить проти України.

«Так, кроки Заходу проти РФ здійснюються здебільшого через зневажливу політику щодо України. Однак набагато більше вони хвилюються за країни НАТО, а США захищають себе. Україна – це причина того, щоб США разом із НАТО демонстрували силу», – пояснив Воля.

На його переконання, не варто розцінювати це як кроки спеціально для України.

Обіцянки кандидатів у президенти щодо відносин України з Росією – ТестНаскільки добре Ви знаєте, що обіцяють кандидати в президенти в своїх програмах щодо відносин між Україною та РФ. Пропонуємо перевірити себе за допомогою нашого тесту.

«Малоймовірно, що США та НАТО підуть на якісь кардинальні кроки, але спробувати дати РФ сигнал вони можуть. Скоріш за все, США та НАТО також спробують продемонструвати міць і, грубо кажучи, пограти м’язами. Військові навчання, передислокація, збільшення військової присутності сил у південній та центрально-східній частинах Європи – все це можливо», – підкреслив експерт.

Цілком імовірне збільшення військової присутності США в Польщі. Тим більше цей варіант виглядає погодженим, адже раніше були повідомлення про збільшення контингенту США в Польщі. Крім того, польська влада сама проявила ініціативу, щоб на її території розмістити військову базу, якій навіть придумали назву – «Форт Трамп», акцентував він.

«Тому йтиметься про передислокацію військ, техніки», – уточнив політолог.

Хоча це, мабуть, буде символічне збільшення присутності, яке загалом на стратегічні конфігурації не вплине. Тим не менш, цілком імовірно, що урочисто буде відкритий «Форт Трамп», додав він.

«Можливо, будуть якісь дії на Балканах, у Румунії, Болгарії, але Польща виглядає більш пріоритетною», – резюмував Володимир Воля.

Що обіцяють кандидати в президенти з приводу відносин України з Росією, можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Яке бачення кандидатів щодо деокупації та повернення анексованого Криму до складу України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: