Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Міщенко

Читать на русском
Міщенко дав лише шість обіцянок, з яких половину провалив. Йому треба встигнути проголосувати за те, щоб у депутатів не було можливості переходити з однієї фракції в іншу.
Сергій Міщенко

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Міщенко (позафракційний).

Міщенко пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №98. (Яготин, Київська область). Він входить до комітету Верховної ради України з питань правової політики і правосуддя. Міщенко був народним депутатом чотирьох скликань, а також працював в Генпрокуратурі. Він дав 9 обіцянок, з яких 4 виконав, 4 – провалив і 1 ще не завершив. Будучи нардепом нинішнього скликання, Міщенко дав 5 обіцянок, з яких виконав лише одне (20%), 3 – провалив і ще 1 повинен реалізувати.

Щойно Міщенко пройшов до парламенту, він заявив, що буде голосувати за скасування пенсійної реформи часів Януковича. Така можливість у нього з'явилася в жовтні 2017 року, коли депутати голосували за підвищення пенсій. Завдяки цій законодавчій ініціативі виплати перерахували 10 мільйонам пенсіонерів (останній такий перерахунок був в 2007 році).

З жовтня 2017 року пенсії зросли на 11%, а в подальшому підвищуються в залежності від прожиткового мінімуму. Також передбачено надання фінансових гарантій для дітей-інвалідів, інвалідів з дитинства, пенсіонерів, які не мають повного робочого стажу, та осіб без права на пенсію. Крім того, було скасовано 15-відсотковий податок пенсій працюючих пенсіонерів. Однак, Сергій Міщенко був відсутній під час голосування за реформу, хоча згідно письмової реєстрації, був присутній в Раді.

У квітні 2016 року Міщенко запевнив, що коаліція підтримає його законопроекти. «Коаліція взяла зобов’язання підтримати мої законодавчі ініціативи, яких близько сотні. Зокрема, розширення дії закону про спадщину», – написав нардеп в Facebook в день, коли він вступив у фракцію БПП.

Але за час перебування Сергія Міщенка в складі фракції БПП (з 12 квітня по 23 грудня 2016 року), Рада не підтримала прийняття жодного його проекту закону.

Єдина обіцянка, з яким впорався нардеп, – це запевнення, що він не допустить скасування закону про спадщину. «Я не допущу скасування мого закону про спадщину. Моє входження в коаліцію цьому гарантія», – запевнив він.

Поки нардеп перебував в коаліції «його» закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування», який був прийнятий 20 жовтня 2014 року, продовжував діяти. Нагадаємо, що ініціатором законопроекту, який значно спрощує процедуру оформлення спадщини виступив саме Сергій Міщенко.

Ще одна обіцянка нардепа знаходиться в незавершеному стані. У березні 2015 року Міщенко заявив, що голосуватиме за імперативний мандат, за те, щоб у депутатів не було можливості переходити з однієї фракції в іншу.

За день до цього тодішній спікер парламенту Володимир Гройсман зареєстрував законопроект щодо організації роботи Верховної Ради України. Даний законопроект передбачав удосконалення умов формування депутатських фракцій (депутатських груп) відповідно до вимог Конституції України; уточнення процедур відкликання членів комітетів парламенту з огляду на його фракційне структурування і вдосконалення механізмів, пов'язаних з підтриманням дисципліни на пленарних засіданнях Верховної Ради України.

Незабаром Гройсман пообіцяв, що згаданий документ буде внесений на розгляд «наступного пленарного тижня». Однак за рік виявилося, що його зняли з розгляду.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: