Пенсіонерам хочуть видавати 13-ту пенсію. Чи можливо це на практиці?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Ця пропозиція радше має передвиборчий характер і мало спільного з реальністю.

Так думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про можливу виплату 13-ї пенсії щорічно в разі зростання економіки країни.

«По-перше, це не стосується президента. Для того, щоб це здійснити, як мінімум потрібно вносити правки до бюджету, бюджету Пенсійного фонду, який є дефіцитним і фінансується з бюджету України. Тобто це ВР, уряд, будь-хто, але не президент. Тому це, в кращому разі, побажання», – зазначив Юрчишин.

На його думку, ця пропозиція більше схожа на передвиборчу обіцянку.

«Чомусь раптом напередодні виборів, з огляду на популярність тих чи інших кандидатів, виникла така ідея», – додав він.

На жаль, за останні п'ять років довіра до слів та обіцянок влади дуже девальвувала, констатував експерт.

«Є дуже великі сумніви щодо того, наскільки дані в березні обіцянки будуть раціональними та чи будуть реалізовані в майбутньому. Чи згадають про них взагалі в грудні, наприклад?», – підкреслив він.

Що обіцяють кандидати в президенти щодо пенсій та пенсійної реформиЛіквідувати Пенсійний фонд, запровадити накопичувальну систему, а також пенсії по 300 євро щедро обіцяють претенденти на посаду глави держави.

Економіст пояснив, що якщо говорити про саму ідею 13-ї пенсії, то виплати, безумовно, потрібно підвищувати, але не шляхом 13-ї пенсії, яка буде чи ні наприкінці року, а систематично.

«Тобто пенсії потрібно підвищувати на постійній основі. Замість того, щоб наприкінці року одноразово доплатити 1 тис. грн або 1,5 тис. грн, набагато доречніше розділити це на рівні частини, можливо, на 12 частин і по 100-200 гривень доплачувати протягом року. Краще просто підвищити мінімальну пенсію», – уточнив він.

Крім того, умова, яка була озвучена для можливого запровадження 13-ї пенсії, – зростання економіки, наголосив фахівець.

«Ми, звичайно, пам'ятаємо, як підвищили мінімалку вдвічі та яким було зростання економіки. Це був вимушений крок. Обґрунтовано чи ні – вже інше питання», – підкреслив він.

Проте, за його словами, зростання економіки – це серйозна поправка, яка говорить про те, що реально очікувати нічого подібного не варто.

«Звичайно, якщо буде зростання економіки хоча б на рівні 3-5% протягом 10 років поспіль, тоді можна буде говорити про 13-ту пенсію. Але в кожному разі, недостатньо разово підвищити мінімальні пенсії. Має працювати система заробітних плат, система відрахувань, система довіри до використання ресурсів, які надходять до бюджету. Тому не варто сприймати зараз це як серйозний крок. Тим більше це не є предметом першочергових зобов'язань президента», – резюмував Василь Юрчишин.

Нагадаємо, минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з 2019 року в повному обсязі запрацює механізм автоматичного перерахунку пенсій.

Інтерв'ю міністра соцполітики «Слову і Ділу» – за посиланням.

Що обіцяють кандидати в президенти щодо виплат пенсій і пенсійної реформи – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: