Кожен шостий українець не знає, за кого голосувати. Чому та чим це небезпечно?

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Така проблема характерна не лише для України, але й для всього світу. І це не пов'язано ані з статтю, ані з віком, ані із соціальним становищем.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Причина в тому, що якщо в країні є гострий політичний конфлікт під час виборів, то частина населення дійсно залишається або поза виборчим процесом, або не знає, за кого проголосувати. Тому в політтехнологів є вислів «судний день». Тобто в день виборів ця частина населення приходить і голосує, як Бог підказав, образно кажучи», – зазначив Небоженко.

Фактично, це спонтанне рішення, додав він.

«Виборці, які не визначилися, відкладають вибір до того, як вони зайдуть до кабінки для голосування. В цьому небезпека, тому що вибір цих людей не можна передбачити, вони можуть різко змінювати картину», – пояснив політолог.

15% – це не така велика цифра, але й стверджувати, що вона саме така, теж не варто, вона може бути набагато більшою, уточнив він.

«Це завжди так, просто цифри різні й причини. Частина людей узагалі, наприклад, не ходять, тому щоо їм неприємна виборча кампанія, вони вважають її фальшивою. Хтось традиційно не ходить, комусь не подобався переможець. А зараз такий показник через політичне загострення», – констатував Небоженко.

У нас уперше кампанія, коли незрозуміло, хто переможе, до останньої хвилини. Виборець не бачить орієнтирів, які дозволяють йому зробити вибір.

На його думку, ця цифра не говорить про пасивність виборця, в усьому світі є показник тих, хто не може визначитись, але у нас, імовірно, навіть не 15%, або кожен шостий, а набагато більше.

Поки складно сказати, на кого вони зроблять ставку та як поведуть себе. Три абсолютно різних політики: чинний президент, опозиційна Тимошенко та несподіваний Зеленський, підкреслив він.

«У нас не було таких факторів раніше. Як правило, був чинний президент і кандитат, що опонує йому. Тут трійка. Це проблема не лише для штабів, а й для частини населення, яка думає, мовляв, прийду на вибори, а там уже вирішу, за кого голосувати», – наголосив експерт.

Він не виключив, що ті, хто не визначився, можуть узагалі не прийти на вибори.

«За умови, що кожного дня протиріччя між трьома провідними кандидатами будуть дедалі сильнішими», – уточнив фахівець.

Він припустив, що дуже низька явка буде в регіонах, яких торкнулася війна, а це п'ять областей.

«І як влада поставиться до того, що частина виборців не прийдуть до обіду на виборчі дільниці, ми не знаємо. Тут може бути спокуса колосальної фальсифікації. Або буде низька явка, навіть до половини. Той електорат розгублений, наляканий і взагалі не вважає, що це його вибір», – резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Раніше «Слово і Діло» підготувало аналіз, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: