Кандидатів хочуть зобов'язати прийти на дебати перед другим туром. Чи вдасться?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Судячи з того, що всі займаються зараз законом про мову, який успішно гальмують до кінця першого туру, до другого туру ухвалити закон про дебати ніхто не встигне.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородній, оцінюючи ініціативу запровадити обов'язкові дебати для кандидатів після першого туру.

«Дебати мають бути частиною політичної культури. Законом ми це ніяк не виправимо. Навіть якщо умовно буде закон, то має бути санкція за невиконання закону. Умовно кажучи, якщо певний кандидат не приходить або відмовляється від дебатів, то має бути та чи інша санкція. Наприклад, штраф або зняття з виборів», – зазначив Загородній.

Однак зробити це практично неможливо, оскільки можуть бути питання про порушення основи права та Конституції, підкреслив він.

«Людину неможливо змусити щось робити. Якщо політик не хоче брати участь у дебатах, то як його зобов'язати? Підключати поліцію? Адміністративну відповідальність за невиконання ми точно запровадити не зможемо, це не вважатиметься правопорушенням. А якщо не буде вважатися правопорушенням, то й виконувати не обов'язково», – пояснив політтехнолог.

Звичайно, уточнив він, це вигідно для кандидатів, які вміють говорити або хоча б несуть якийсь сенс. Було б цікаво подивитися на дебати Порошенка й Тимошенко. Обидва непогані оратори, тому відіграли б.

Публічні дебати могли б стати провалом для Зеленського. Судячи з останніх зустрічей та заяв Зеленського, зрозуміло, що він узагалі не готовий.

«Кличко, про якого намагалися жартувати, виглядає на тлі Зеленського просто джерелом мудрості. У ситуації з кандидатом Зеленським ми бачимо, що навіть викласти логічно думку для нього проблематично», – додав експерт.

На його думку, ідею дебатів не втілять у життя.

«Дебати в США – це частина американської культури, це вміння переконувати. У них починаються дебати ще зі шкільної лави. В нас цього немає. Якщо виборець не вважає це важливою частиною, то логічно, що й політики цим не займатимуться», – резюмував Тарас Загородній.

Нагадаємо, про всіх кандидатів та їхні програми можна почитати в розділі «Вибори-2019». Там же можна ознайомитися з їхніми деклараціями в зручному форматі інфографіки.

Раніше «Слово і Діло» підготувало аналіз, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів в Україні.

Що мають спільного й відмінного програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського – в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: