У Казахстані протестують проти перейменування Астани

Читать на русском
У столиці Казахстану Астані поліція затримала близько 20 осіб, які виступали проти перейменування міста в Нурсултан - на честь першого президента країни Нурсултана Назарбаєва.

У столиці Казахстану Астані поліція затримала близько 20 осіб, які виступали проти перейменування міста в Нурсултан - на честь першого президента країни Нурсултана Назарбаєва.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Reuters.

Назарбаєв пішов у відставку після 30 років при владі. Чому та чи вплине це на Україну?Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку після 30 років правління країною. Чому та чи позначиться це на геополітичному векторі, міркували з експертами.

Повідомляється, що поки формальна процедура не завершена, деякі жителі Астани виступили проти перейменування столиці в четвертий раз менш ніж за 60 років. Онлайн-петиція проти перейменування містить більше 30 тис. підписів.

Десятки людей зібралися в четвер вранці, 21 березня, на площі перед мерією Астани, щоб висловити незгоду з рішенням влади. Суперечка з одним з учасників мітингу закінчилася бійоками, після чого поліція затримала практично всіх протестувальників.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новий президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв запропонував перейменувати столицю Астани на честь першого президента Нурсултана Назарбаєва. Парламент Казахстану 20 березня ухвалив законопроект про перейменування Астани в Нурсултан.

Зазначимо, сам Назарбаєв у листопаді 2016 року заявляв, що рішення про перейменування столиці Казахстану потрібно приймати «виважено».

Додамо, що 19 березня Назарбаєв заявив складає повноваження. Він був президентом Казахстану з 1990 року. Нинішній термін його повноважень закінчується в квітні 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: