Назарбаєв пішов у відставку після 30 років при владі. Чому та чи вплине це на Україну?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Будь-який адекватний керівник країни, не збудувавши певних механізмів, просто так не оголосить про свою відставку. Очевидно, що до цього готувалися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт-міжнародник Антон Кучухідзе, оцінюючи заяву Нурсултана Назарбаєва про відставку.

«Очевидно, що відставка готувалась. Особливо коли йдеться про таку країну, де є різні загрози. Просто Назарбаєву вдавалося проводити успішну політику, тому ці погрози не були реалізовані. Проникнення радикального Ісламу, наприклад. Державна влада впоралася», – зазначив Кучухідзе.

За його словами, не просто так у 2018 році посилили повноваження Ради безпеки країни. Закон, який був ухвалений, був першим сигналом про те, що країна готується до поступового переходу влади.

«Західні ЗМІ говорять про здоров'я. 78 років – поважний вік. Хоча все одно потрібно розуміти, що пішовши з посади, він не матиме менше впливу. Він довічний лідер», – підкреслив він.

Є адекватна позиція, що перехід влади потрібно робити поступово, а не різко в одну мить, додав експерт.

«Є багато ознак того, що перехід влади готувався з 2018 року», – уточнив він.

«З огляду на те, що 2019 й – другий рік поступової передачі влади майбутньому наступнику, ймовірно, це буде його племінник, можна сказати, що РФ намагатиметься впливати й моделювати якісь ситуації. Однак навряд чи їй це дадуть зробити. Тому геополітичний вектор залишиться колишнім, у тому числі щодо України», – пояснив політолог.

Він зазначив, що в них складне геополітичне становище між Китаєм і РФ. Також останні п'ять років вони активно намагаються вибудувати відносини із Заходом, насамперед економічно з ЄС і США.

«Нещодавній візит Назарбаєва до Білого дому є черговим тому підтвердженням. До того ж приплив інвестицій і капіталу на ринок Казахстану теж тому підтвердження», – додав фахівець.

На його думку, якщо план Назарбаєва буде реалізований, то великих перекосів у геополітиці та внутрішній політиці не буде.

«Потрібно дочекатися повного перезавантаження влади. Поки що все йде за планом, який поступово реалізується з весни 2018 року», – резюмував Антон Кучухідзе.

Відзначимо, що нинішній термін президентських повноважень Назарбаєва мав закінчитися в квітні 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: