Зеленський лідирує, далі йдуть Тимошенко та Порошенко. Чи зміняться розклади?

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Трійка лідерів незмінна – Зеленський, Тимошенко, Порошенко. Однак розрив невеликий. Ситуація дуже хитка й поки не варто говорити про однозначне лідерство когось із кандидатів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор соціологічних наук, директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга.

«Голосування за Зеленського здебільшого протестне. Грубо кажучи, хоч хтось, але не ті двоє. При цьому в Зеленського немає ядерного електорату. Тому розклади можуть будь-якої миті змінитися через невдалий піар-хід чи вдалий крок конкурентів. ідеться не про голосування за програму, ідеї, а радше про голосування проти старих політиків», – зазначив Шульга.

Крім того, публічні виступи Зеленського, коли він говорить не як артист, а як політик, не завжди вдалі, тому правильно, що його політконсультанти не допускають Зеленського до публічних дебатів, оскільки вони, як правило, одразу викликають критику, додав він.

Хоча 15% не знають, за кого голосувати, але це не така значна цифра, враховуючи, що майже щодня з’являється якась нова інформація щодо когось із кандидатів, уточнив експерт.

«Не варто розділяти зараз перше та друге місця, адже розрив незначний. Із 2010 до 2013 року було зрозуміло, що на першому місці Кличко, на другому – Яценюк, на третьому – Янукович. Там дійсно розрив був дуже серйозний. Так само не можна говорити однозначно й про третє місце зараз», – підкреслив він.

Програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського: що мають спільного та чим відрізняютьсяМи розбиралися, які передвиборчі обіцянки фаворити президентських перегонів зафіксували в своїх програмах.

За його словами, точиться боротьба не на життя, а на смерть – за потрапляння до другого туру, який, очевидно, буде.

«Альфа-лідера, образно кажучи, в нас досі немає. Всі йдуть поряд», – акцентував соціолог.

До того ж, уточнив він, дуже багато кандидатів, які в нас за все хороше й проти всього поганого, тобто не відрізняються радикально ідеологічно, як Ющенко та Янукович, наприклад.

«Так, Бойко більше відрізняється від Порошенка, але Тимошенко таЗеленський, які в першій трійці лідерів, здебільшого відображають месидж «За все хороше, проти всього поганого», – пояснив фахівець.

У Порошенка трохи більше визначено щодо євроатлантичного курсу, але тим не менш голосування ми бачимо радше проти, ніж за, на відміну від голосування в 2010 році, коли було щось на кшталт «не подобається Янукович – голосую за Тимошенко» й навпаки, наголосив він.

«У популізм зараз вимушені грати всі кандидати, включаючи президента. Чому? Якщо ти проти популіста, то, на жаль, популіста абсолютно нічого не стримує, на відміну від тебе», – резюмував Олександр Шульга.

За останніми даними групи «Рейтинг», Зеленського підтримують 24,9%, Тимошенко – 18,8%, а Порошенка – 17,4%.

Що спільного й відмінного мають програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського – в авторському матеріалі.

Також ми з'ясували, які обіцянки ховає Петро Порошенко. Про обіцянки лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: