Скасування регулювання ціни на газ. Якими будуть наслідки?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Насправді, це не призведе до зниження ціни на газ для населення, але може призвести до різкого зростання ціни й відключення від газу цілих областей, включаючи споживачів, які регулярно оплачують послуги.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив експерт з енергетичних питань Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

За його словами, скасування регулювання означає, що далі «Укргазвидобування» та «Нафтогаз» не зобов’язані за якоюсь спеціальною ціною продавати газ для потреб населення й узагалі не зобов’язані продавати для потреб населення.

Таким чином, компанії – і ті, що належать Фірташу, і ті, що належать «Нафтогазу», і ті, що належать іншим акціонерам – мають знайти на ринку ресурс і продати його населенню.

Сьогодні борги населення за газ/тепло/гарячу воду становлять 49 млрд грн. Рівень оплати – близько 70%. Тобто після різкого урізання субсидій майже кожна третя сім'я не платить або платить невчасно, додав він.

«Отже, давайте змоделюємо ситуацію. Для спрощення: у вас є 10 хат у селі – це ваші споживачі», – зазначив Герус.

– платять за газ 7 хат, 3 хати не платять. Ще 1-2 хати платять, але із затримкою 0,5-1 місяць; – платять усі за лічильником (так вимагає закон), але вам купувати газ, імовірно, за передоплатою, й ваша ціна – з прив’язкою до валюти, тобто і ризики волатильності ціни, і валютні ризики на газовому постачальнику; – вам потрібно цих споживачів адмініструвати – розносити рахунки, створити й підтримувати якийсь сайт, кол-центр;

«Юристи, суди, щоб боротися з неплатниками, конфісковувати майно, хати, гроші, «вирішувати питання». А неплатників дуже багато», – уточнив він.

Зважаючи на все це, незалежний ринковий постачальник, щоб компенсувати ризики неплатежів, валютні ризики, адміністративні затрати, має встановити щонайменше 40-відсоткову маржу понад оптову ринкову ціну газу, підкреслив експерт.

«Таким чином, оптова ринкова ціна на квітень 8380 грн перетворюється на ціну 11732 грн для кінцевого споживача в маленькому українському селі. Ця нова нерегульована ціна на 37% вища за сьогоднішню регульовану ціну 8550 грн за 1 тис. куб. м. Із такою новою ціною кількість неплатників ще зростає, постачальник це знову закладає в ціну й ця спіраль може розкручуватися безкінечно. І це все без урахування можливого зростання тарифів на транспортування газу (мережі), які не переглядалися з 2016 року», – пояснив він.

Розглянув Герус і питання платежів/неплатежів.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, група НАК «Нафтогаз» контролює понад 75% видобування газу та 65% імпорту газу. Де-факто в них ринкова влада та контроль ринку. Якщо зараз можна натягувати аргументи, чому НАК не такий уже і монополіст (хоча монополіст), то в нерегульованому ринку це очевидна й беззаперечна монополія з повною ринковою владою.

«Купити газ у таких обсягах можна буде лише в «Нафтогазу». Але пам’ятаємо, що на ринку є борги на декілька десятків мільярдів гривень. І більшість із цих боргів не тому, що облгаззбути щось не доплатили (хоча, думаю, є й таке), а тому, що не платили споживачі, Мінфін не вчасно оплачував субсидії та пільги тощо», – наголосив він.

А для того, щоб повернути борги, «Нафтогаз» готовий відключити від газу ціле місто, незважаючи на те, що без тепла/гарячої води залишаються й ті споживачі, які за все вчасно заплатили, а таких станом на сьогодні 70%, уточнив фахівець.

«Тому в теперішніх умовах жоден нормальний ринок газу неможливий. Ба більше, в зв’язку з таким різким зростанням боргів/неплатежів за ЖКП (+93% за останні 13 місяців, до 62,4 млрд грн), ми лише віддалилися від можливості створення нерегульованого конкурентного ринку газу. Не може цього всього не розуміти й «Нафтогаз», але, на жаль, політиканство та піар біжать поперед професії й поперед справжніх реформ», – підкреслив він.

На його думку, прем'єр Гройсман у цій ситуації поступив абсолютно правильно й відповідально. З такими пропозиціями «Нафтогазу» зрозуміло, чому уряд не довіряє менеджменту компанії, акціонером якої є. Якщо ринок дозволяє знизити ціну, то її потрібно знизити урядовим рішенням.

«Спочатку порядок, а потім лібералізація. Українці не піддослідні істоти для експериментів, які у ФБ мають читати про реформи, а вдома сидіти без тепла й гарячої води. І якщо теорія не дає результатів на практиці, то погана теорія або застосування цієї теорії, адже головне – практичні наслідки для людини», – резюмував Андрій Герус.

Як відомо, 27 квітня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що ціни на природний газ для населення більше не зростатимуть.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: