Причина пожежі в таборі «Вікторія»: стали відомі результати третьої експертизи

Читать на русском
Найбільш імовірною причиною загоряння в дитячому таборі Вікторія став екстремальний режим роботи включеного в мережу і залишеного без нагляду електрокип'ятильника.

Найбільш імовірною причиною загоряння в дитячому таборі «Вікторія» став екстремальний режим роботи включеного в мережу і залишеного без нагляду електрокип'ятильника.

Такі висновки нової експертизи, озвученої 19 березня в Київському суді під час засідання у справі директора табору Петроса Саркісяна, передає «Слово і Діло».

Цю експертизу проводив Інститут незалежних судових експертиз. Перед експертами поставили завдання встановити місце загоряння та його причину, а також якість протипожежного просочення. Також вони мали перевірити чи відповідає проектна документація табору правилам пожежної безпеки та будівельним нормам, а проведені будівельні роботи - заявленому проекту.

Ця експертиза є вже третьою. Перша, яка з'явилася в жовтні 2017 року, теж говорила про спалах через кип'ятильник. Точність її висновків, проте, як і походження знайденого працівниками табору на згарищі фрагменту кип'ятильника, ставилася деякими потерпілими під сумнів. Другу експертизу в грудні 2017 року виконав уже державний криміналістичний центр. Причину виникнення пожежі ця експертиза встановити не змогла, в ній йшлося лише про 4 можливі версії загоряння.

Нові ж дослідження Інститут незалежних судових експертиз виконав у рамках іншої кримінальної справи, що стосується залишення дітей в небезпеці. Робили її за клопотанням батька загиблої під час пожежі Соні Мазур Олексія, а про залучення її до матеріалів справи Саркісяна клопотав його адвокат Ігор Карпов. До виконання експертизи, за словами Олексія Мазура, залучили фахівців із Чехії та Іспанії.

«Експерти розклали все по поличкам, провели молекулярну експертизу металу знайдених кип'ятильників. Перший був знайдений відразу після пожежі на місці кімнати Єгорової, а другий в іншій кімнаті вже експертами, які проводили нову експертизу. Це означає, що ще у когось із дітей був кип'ятильник, але результати досліджень говорять, що найбільш імовірною причиною загоряння став саме перший кип'ятильник. Ця експертиза підтвердила те, про що ми знали: практично повну відсутність протипожежного просочення і порушення будівельних норм», - сказав Олексій Мазур.

Експерти встановили, що пожежа в «Вікторії» почалася в кімнаті №4 на першому поверсі корпусу №5. У цій кімнаті жила художній керівник колективу Адель Тетяна Єгорова. Адвокат малолітніх потерпілих Микола Стоянов звернув увагу судді на те, що в цій частині новий документ нібито слово в слово дублює дані двох попередніх експертиз. Він також нагадав, що обставини виявлення кип'ятильника працівниками табору - сумнівні. Адвокат Саркісяна Карпов заперечив, заявивши, що так Стоянов намагається заплутати суд.

Фахівці дійшли висновку, що версія з підпалом не знайшла підтвердження, як і версії про необережне поводження із вогнем та коротке замикання. Провівши дослідження знайдених на місці пожежі телефону і ламп в світильниках, встановлених у сусідніх корпусах, експерти прийшли до висновку, що і вони не стали причиною загоряння. Найбільш ймовірно, що пожежа почалася через аварійний режим роботи кип'ятильника, підключеного до мережі і залишеного без нагляду.

Адвокати Петроса Саркісяна, якого звинувачують у порушенні норм пожежної безпеки, через що й загинули діти, вважають, що висновки нової експертизи допоможуть «визволити» директора табору із СІЗО. За словами адвоката Саркісяна Костянтина Куницького, спираючись на цей документ, прокуратурі слід повністю відмовитися від звинувачень або хоча б перекваліфікувати їх на більш м'яку статтю про службову недбалість.

Ознайомившись зі 153 сторінками експертизи із 318, суддя Віктор Чаплицький оголосив у слуханнях перерву. Наступне засідання суду відбудеться 25 березня.

За інформацією ЗМІ, табір «Вікторія» відновить свою роботу влітку 2019 року.

Також нагадаємо, суд продовжив арешт директору табору «Вікторія».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: