У НБУ пояснили, як прискорити зростання економіки

Читать на русском
Україні слід розвивати аграрний сектор і транспортно-логістичну інфраструктуру, вважає Данилишин.

Україна повинна шукати нові драйвери зростання економіки, якими в тактичному плані можуть стати аграрний сектор і розвиток транспортно-логістичної інфраструктури.

Як пише «Слово і Діло», про це написав у Facebook голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.

Економіка України: які перспективи та чи є ризик дефолтуУкраїнська економіка після падіння 2014 року стабілізувалася і повернулася до режиму постійного зростання, кажуть в Мінфіні. Чи так це, поцікавилися у експертів.

Він вважає, що аграрний сектор може бути драйвером, оскільки попит на українську сільгосппродукцію є і буде високим, як мінімум, в середньостроковій перспективі.

«При цьому аграрний сектор як драйвер повинен направити імпульси розвитку українського сільгоспмашинобудування, харчової промисловості, яка повинна нарощувати виробництво продукції з високою часткою доданої вартості (нам вдалося перетворитися з експортера насіння соняшнику в гравця №1 світового ринку соняшникової олії, і цей приклад потрібно масштабувати), сектора виробництва мінеральних добрив», - зазначив Данилишин.

Транспортно-логістична інфраструктура може стати драйвером з кількох причин:

По-перше, тому що Україна знаходиться серед країн з одним із найвищих рівнів логістичних витрат. Так, в Україні 18% логістичних витрат пов'язані з доставкою пшениці з поля в порти, тоді як у Франції та Німеччині цей показник становить 8%, в США - 6%. Проблему необхідно вирішувати, в тому числі і для підвищення віддачі від сільського господарства.

По-друге, «азовська криза» показала - потрібні добре розвинені запасні варіанти портів на Азовському морі. Інакше, можуть бути проблеми з експортом металів і зернових.

По-третє, хочеться вірити, що рано чи пізно відносини з Росією припинять погіршуватися і стабілізуються - тоді розвинена транспортна інфраструктура здатна перетворити географічні особливості України в її конкурентну перевагу.

По-четверте, активний розвиток транспортно-логістичної інфраструктури обов'язково дасть імпульс підвищенню обсягів виробництва в чорній металургії, енергетиці, промисловості будівельних матеріалів.

Данилишин висловив сподівання, що запропоновані акценти на драйвери зростання української економіки «почнуть дискусію, результатом якої стане визначення пріоритетів економічного розвитку країни з подальшим виробленням плану конкретних заходів».

Відзначимо, в НБУ прогнозують скорочення зростання економіки України в найближчі два роки до 2,5% і 2,9%, після 3,4% минулоріч.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: