Економіка України: які перспективи та чи є ризик дефолту

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

У нашій ситуації 3% - це ще не можна назвати економічним зростанням. Швидше, це слабкі, але темпи відновлення.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи економічні параметри в країні.

«Тенденція до економічного відновлення дійсно простежується. Потенціал до відновлення високий. Мінімум на 10% економіка має можливість відновлюватися. Протягом останніх двох років зміцнилася гривня, припинилося руйнування економіки через банківську систему, що і привело раніше до негативних економічних наслідків - зниження ВВП і зубожіння населення», - говорить Невмержицький.

Економіст звернув увагу, що за показниками Україна одна з найбідніших країн в Європі.

Зараз, за ​​його словами, потенціал для економічного зростання є, але для цього як мінімум потрібно знизити відкритий рівень корупції. Найяскравіший приклад відкритої корупції - субсидії.

«Ціни завищені, не збалансовані, а велика частина населення не здатна оплачувати рахунки, але виходить так, що збагачуються монополісти. З бюджету виплачуються кошти на субсидії, тим самим завдаючи шкоди економіці. Не тільки тому що гроші не ефективно використовуються, ще ж є адміністрування цих виплат. У масштабах країни - це великі витрати», - пояснює економіст.

Потенціал нашої економіки залежить від того, наскільки ми зможемо змінити різні корупційні схеми, підкреслив експерт.

Експерт зауважив, що певні зрушення в цьому напрямку є, зокрема система Прозорро.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Але це не повинно бути однобоко. Повинні бути не тільки прозорі держзакупівлі. Потрібно, щоб була чесна робота держчиновників», - зазначив він.

Крім того, економіст додав, що певний вплив на ситуацію будуть мати вибори, геополітична ситуація.

«Ледве-ледве балансуюча стабільність - це відображення не тільки корупції в Україні, а й геополітичного чинника», - уточнив він.

Проте, з огляду на всі негативи, майбутні виплати за боргами, з економічної точки зору ризику дефолту в Україні немає, констатував експерт.

«Ми повинні виплатити 14 млрд дол. за нашими боргами. Ці гроші є в золотовалютних резервах. З виплатами Україна повинна впоратися. Тим більше, є перспективи отримувати інвестиції, не тільки у вигляді кредитів, а у вигляді приватних вкладень. Але для цього потрібно захистити інвестора всередині країни. Знову ж таки, зробити це можна ліквідувавши корупційні схеми», - розповідає Невмержицький.

На його думку, економічних підстав для дефолту немає, а ось з політичної точки зору - тут ризики присутні в тому плані, що може бути загострення конфлікту на Донбасі, наприклад.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що небезпека є, але невелика.

«На поточний момент, тенденція падіння завершилася і, якщо вибори пройдуть чесно, будуть обрані ті політики, які націлені на розвиток України, то є всі можливості до зростання», - резюмував Євген Невмержицький.

Нагадаємо, в МЕРТ зафіксували найнижчий рівень тіньової економіки за останні 10 років.

Три роки тому прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв відродити національну економіку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: