Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олег Медуниця

Читать на русском
Олег Медуниця обіцяв підтримати новий Виборчий кодекс і законопроект про відкликання нардепів.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олег Медуниця (фракція «Народного фронту»).

Медуниця був обраний до Верховної ради восени 2014 року за одномандатним виборчим округом №157 (Сумська область). За час своєї каденції народний депутат дав 39 обіцянок, з яких виконав 22 (56%), а 5 – провалив.

У вересні 2016 року Медуниця пообіцяв, що законопроект про спеціальну конфіскацію арештованих коштів часів Віктора Януковича обов'язково буде ухвалений. Ішлося про урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів». «Це наша принципова позиція («Народного фронту» – ред.). Ми вітаємо, що президент у своєму виступі зазначив, що цей закон потрібно ухвалити, що про це сказав прем'єр-міністр. Ми зараз учергове модернізуємо цей закон і вважаємо, що нам потрібно запроваджувати механізм судового спецконфіскації для коштів, отриманих злочинним шляхом. Ми обов'язково ухвалимо, протиснемо через Верховну раду цей закон», – заявив депутат.

Але у вересні Рада не змогла включити ініціативу до порядку денного через брак голосів. Пізніше восени рішення щодо законопроекту знову не ухвалили. На початку грудня відбулося голосування за направлення на повторне перше читання проекту закону про спецконфіскацію й знову голосів не вистачило. Медуниця хоч і підтримував усі вищевказані рішення, обіцянка не виконана.

Медуниця не виконав програмну обіцянку домогтися знищення корупції в державних закупівлях. У 2015 році він підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів і вжиття заходів із подолання корупції», мета якого – знизити корупційні ризики під час проведення процедур державних закупівель. Але депутат не голосував за рішення поширити систему електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі в країні.

Крім того, він провалив обіцянку знайти кошти для встановлення камер цілодобового відеоспостереження в центрі Сум. Таку обіцянку він дав у грудні 2015-го, а за рік у міській раді Сум повідомили, що системи відеоспостереження не встановлювалися. Робоча група ухвалила рішення про розробку проекту, в якому будуть враховані пропозиції щодо встановлення камер. Для фінансування проекту необхідно 5-10 млн грн. У міськраді зазначили, що від Медуниці не надходили пропозиції щодо вирішення цього питання.

У березні 2015 року Медуниця пообіцяв, що «Народний фронт» одноголосно проголосує за встановлення 14 жовтня Вдень захисника України. Але в підсумку з 83 членів фракції законопроект підтримали 62, 9 депутатів не голосували, а 11 – були відсутні. З огляду на те, що одноголосно підтримати не вийшло, обіцянка не виконана.

Виконав Медуниця зобов'язання звернутися в парламенті до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з питання рейдерських захоплень підприємств у Дніпрі. Буквально наступного дня під час години запитань до уряду нардеп порушив питання незаконних рейдерських захоплень. Разом із групою депутатів він вимагав створення міжвідомчої групи для розслідування фактів рейдерства за участю силових структур.

Медуниця сприятиме впровадженню податкової реформиСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

У жовтні минулого року депутат пообіцяв вимагати збільшення розміру освітньої субвенції місцевим бюджетам. «Цього року освітня субвенція не врахувала поділ на класи, поділ на групи при вивченні англійської та української мов. Ми вимагатимемо, щоб освітня субвенція була збільшена й місцеві бюджети «залатали дірки» в фінансуванні освіти, які вони змушені були своїми доходами латати цього року», – заявив Медуниця. Відповідні запит нардеп до профільних міністерств не надсилав. Збільшення освітніх субвенцій (з 61,7 млрд грн до 71 млрд грн) було закладене в державному бюджеті на 2019 рік. Медуниця бюджет підтримав і свою обіцянку виконав.

Як і обіцяв Медуниця, фракція «Народного фронту» підтримала законопроект про реінтеграцію Донбасу, про Антикорупційний суд, а також постанову про притягнення Вадима Новинського до кримінальної відповідальності.

У процесі виконання в Медуниці залишаються ще 12 обіцянок. Зокрема, нардеп обіцяв підтримувати законопроекти про відкликання депутатів і мерів, а також закон про імпічмент президента. «Я не скажу, що це першочергове, що нам потрібно в Україні, але я повністю підтримую ідею, що нам потрібен закон про відкликання народних депутатів, мерів, президента, закон про імпічмент. Такий механізм має бути. Чи буде він часто застосовуватися? Навряд чи. І навіть у тих країнах, де є такі закони, вони дуже рідко застосовуються, але як дамоклів меч, завжди мають бути. Тому я завжди підтримую ці ідеї й завжди голосуватиму за такі проекти рішень», – сказав Медуниця.

Крім того, він запевнив, що підтримає новий Виборчий кодекс, який передбачає відкриті партійні списки, а також закон про запровадження податку на виведений капітал.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: