Тотальна безвідповідальність Молотка і сумлінність Медуниці: аналіз роботи сумських мажоритарників

Читать на русском
Згідно рейтингових показників «Слова і Діла», найбезвідповідальнішим мажоритарником від Сумщини став Ігор Молоток, який не виконав 94% своїх обіцянок.

Завтра, 26 червня, активісти громадської організації «Слово і Діло» відвідають Сумщину, де представлять результати власного дослідження рівня відповідальності регіональних еліт, серед яких губернатор області, мер міста та народні депутати-мажоритарники. Обіцянки та декларації останніх є особливо цікавими, зважаючи на те, що чинний парламент працює уже 6 місяців, а тому як мінімум уже можна говорити про реальні починання чи провалену безвідповідальну роботу.

За результатами дострокових парламентських виборів у жовтні минулого року від Сумщини було обрано шість народних депутатів. Серед них – два представники «Блоку Петра Порошенка», два самовисуванці та по одному від «Народного фронту» та «ВО «Батьківщина».

Серед найпоширеніх декларацій та обіцянок, які найчастіше звучали у програмах народних депутатів, були питання децентралізації, конкурентної економіки, реформування Збройних сил України та ряд інших.

Так, переможець виборчих перегонів у 157 виборчому окрузі Олег Медуниця у своїй передвиборчій програмі обіцяв підтримати адміністративно-територіальну реформу. «Забезпечити реальну владу місцевому самоврядуванню шляхом перерозподілу повноважень та фінансових ресурсів між центральними органами влади і місцевими громадами», – йдеться у програмі ще одного сумського мажоритарника Олександра Сугоняко. Більш радикальним щодо даного питання виявився нардеп від 161 мажоритарного виборчого округу Микола Лаврик, який ще до виборів обіцяв не просто децентралізацію, а й ліквідацію державних адміністрацій.

В момент, коли парламент приймав у другому читанні та в цілому один з основоположних законопроектів у питанні децентралізації проект закону про засади державної регіональної політики більшість сумських нардепів, серед яких і вищезгадані двоє, проголосували за його прийняття.

Згідно рейтингових показників «Слова і Діла», найбезвідповідальнішим мажоритарником від Сумщини став Ігор Молоток, який не виконав 94% своїх обіцянок.

Єдиним винятком став Андрій Деркач, який з невідомих причин був відсутнім у момент голосування. Він же так і не спромігся подати правки до законопроектів щодо реформування системи державного управління, розробку яких декларував у власній передвиборчій програмі.

Разом з процесами децентразізації не менш важливою в обіцянках нардепів як до моменту виборів, так і після, були економічні питання, серед яких – бюджетна і фінансова політика держави, в тому числі і на територіях округів, інтереси виборців яких представляють сумські мажоритарники.

Згідно рейтингових показників «Слова і Діла», найбезвідповідальнішим мажоритарником від Сумщини став Ігор Молоток, який не виконав 94% своїх обіцянок.

Наприклад, Владислав Бухарєв у своїй передвиборчій програмі обіцяв ініціювати на законодавчому рівні збільшення обсягів бюджетного фінансування соціальних програм, освіти, медицини, культури і спорту в окрузі, а також забезпечити підтримку та захист вітчизняного виробника. Ще один вищезгаданий мажоритарник Микола Лаврик під час виборчих перегонів заявляв про власні наміри ініціювати закріплення на законодавчому рівні «прив’язки» пенсій, заробітніх плат до долара США або євро. Останнє, погодьтесь, має актуальність і нині, однак за шість місяців перебування в парламенті жодних законодавчих ініціатив, які б сприяли реалізації даної обіцянки, депутат так і не зареєстрував.

Цікаво ще й те, що попри обіцянки відстоювання фінансових інтересів округу, в ході розгляду головного фінансового документу країни на 2015 рік, більшість сумських нардепів були відсутні. Голоси «За» в підтримку Бюджету дали лише Олег Медуниця та Микола Лаврик. Натомість Олександр Сугоняко, Ігор Молоток та Владислав Бухарєв не голосували, а Андрій Деркач уже традиційно був відсутній.

На жаль, така ж практика в голосуваннях сумських мажоритарників прослідковується і в момент прийняття парламентом ключових для країни законів оборонного та безпекового характеру.

Зокрема, в момент розгляду проекту закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» одразу двоє сумських мажоритарників були відсутніми. Серед них – Владислав Бухарєв, який був відсутній, та Андрій Деркач, який не голосував.

Вони ж не голосували та були відсутні разом з нардепом Миколою Лавриком в момент голосування парламентом у другому читанні та в цілому проекту закону «Про чисельність Збройних сил України». Хоча той же Бухарєв у своїй передвиборчій програмі чітко обіцяв на законодавчому рівні ініціювати прийняття рішень щодо суттєвого посилення обороноздатності України, надійного захисту її кордонів, негайного припинення зовнішньої агресії.

Згідно рейтингових показників «Слова і Діла», найбезвідповідальнішим мажоритарником від Сумщини став Ігор Молоток, який не виконав 94% своїх обіцянок.

Загалом же, за даними аналітиків «Системи народного контролю «Слово і Діло», найбільшу кількість випадків власної відсутності або неголосування за важливі для країни закони в цілому та за основу відзначились Андрій Деркач та Ігор Молоток. Водночас найбільш сумлінним за останні 6 місяців у частині відвідуваності засідань ВРУ в момент голосування ключових законів став Олег Медуниця.

Він же, згідно рейтингових показників «Системи народного контролю «Слово і Діло», наразі відзначився і найбільшою кількістю виконаних обіцянок і має 28% власної відповідальності. Натомість абсолютним лідером за рівнем безвідповідальності серед депутатів Сумщини наразі є Ігор Молоток, у якого 94% невиконаних обіцянок.

Роман Кисленко, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: