В Україні створили посібник для учасників мирних акцій

Читать на русском
Право на свободу мирних зібрань є невід'ємним елементом демократичного суспільства, зазначила заступник голови місії посольства США в Україні Памела Тремонт.

У Києві відбулася презентація посібника для тих українців, які планують виходити на мирні акції.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Укрінформ у вівторок, 12 березня.

Відзначається, що посібник виготовлено у вигляді буклету. Він стане початком інформаційної кампанії, спрямованої на інформування учасників мирних зібрань про їхні права.

«Цей буклет не просто важливий, він потрібен саме для того, щоб всі чітко зрозуміли, що навіть якщо немає закону, то є, по-перше, нормативні акти, а по-друге, є норми законодавства, що можна робити під час мирних акцій, а чого не можна робити, що можна приносити на збори, а що ні», - розповів народний депутат Мустафа Найєм.

За його словами, в умовах нинішньої України дуже важливо знати, «що потрібно робити, якщо тебе затримують, які в тебе є права, що ти можеш вимагати, скільки тебе можуть тримати і на що ти можеш не відповідати».

«Ось це все прописано в цьому буклеті, і я дійсно сподіваюся, що він стане посібником для тих людей, які будуть виходити на мирні акції», - зазначив нардеп.

Під час презентації заступник голови місії посольства США в Україні Памела Тремонт нагадала, що право на свободу мирних зібрань є невід'ємним елементом демократичного суспільства, оскільки воно вважається таким тільки тоді, коли його громадяни можуть критикувати дії влади.

«Я сподіваюся, що це право буде застосовуватися для сприяння громадським обговоренням різних проблем. Якщо люди не згодні з чимось, то вони можуть мирно висловлювати свою незгоду, без застосування насильства», - сказала вона.

Протягом наступних тижнів з'явиться сайт, на якому буде доступна вся інформація в рамках кампанії, а повна версія брошури доступна вже зараз за посиланням.

Раніше у вівторок, 12 березня, активісти націоналістичної організації Традиція і порядок облили кров'ю і обклеїли стікерами вхід у будівлю Національного антикорупційного бюро України. Таким чином вони висловили протест проти покривання керівництвом НАБУ розкрадань в оборонній галузі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: