Звільнення Холодницького: чи доцільні вказівки США та чи замінять керівництво САП

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Ситуація з тим, що Україні рекомендують, коли й кого звільняти, сама по собі вже абсурдна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи заяву Держдепу, який підтримав позицію посла США в Україні щодо звільнення Холодницького з посади керівника САП.

«Коли посольство іноземної держави, а потім і зовнішньополітичне відомство іноземної держави починають диктувати іншій суверенній державі, хто й коли має піти у відставку, хто має бути на якій посаді, – це абсурд. Ненормальною є ситуація, коли іноземна держава створює свої структури на території України – мається на увазі НАБУ – й призначає своїх людей», – зазначив Бондаренко.

Іноземна держава створила на нашій території свої інституції, і якщо вони починають конфліктувати з українськими структурами, то саме українських посадовців змушують піти у відставку, уточнив він.

«У цій ситуації можна сказати, що Україна перебуває під окупацією. З одного боку, під військовою, РФ окупала території на сході України, а з іншого – США де-факто окупували інші питання», – додав експерт.

Коли іноземна держава нібито суверенній державі починає диктувати кадрові та законодавчі умови під виглядом партнерських відносин, це ніщо інше, як прояв окупації. Тут є елемент втрати суверенітету з боку України, підкреслив він.

Старі й нові антикорупційні справи: інтерв'ю Назара ХолодницькогоГоловний антикорупційний прокурор в інтерв'ю розповів про старі антикорупційні розслідування, а також деякі нові.

«Є ймовірність, що якщо ми перебуваємо під такою окупацією, то такий режим має всі повноваження на цій території, щоб дотиснути ситуацію. Йдеться про те, чи залишиться Холодницький на своїй посаді. Скоріш за все, не залишиться», – акцентував Бондаренко.

Експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук зазначив, що ще тоді, коли комісія прокурорів винесла рішення щодо догани, було щось на кшталт заяви-попередження про те, що в демократичному суспільстві потрібно подавати приклад і Холодницький має добровільно піти у відставку.

«Очевидно, це продовження процесу. США не те що на боці НАБУ в цій ситуації, просто вважають, що в демократичній країні потрібно в таких випадках іти добровільно у відставку, а не прикриватися цим рішенням щодо догани», – пояснив він.

Однак, згідно із законом, фактично має бути інша справа, звільнити його неможливо. Лише після закінчення терміну повноважень Холодницький може бути відсторонений, додав експерт.

«Це одна з гарантій незалежності, гарантія того, що на політичних підставах просто так його не звільнити», – уточнив він.

«Із Шокіним Захід дотиснув ситуацію. Однак тоді були різні фінансові пакети, була прив’язка допомоги до цього звільнення, був інший керівник Держдепартаменту. Поки не було прив’язки до цього звільнення надання фінансової допомоги з боку США», – підкреслив Олександр Банчук.

Ексклюзивне інтерв'ю «Слова і Діла» з керівником САП Назаром Холодницьким читайте тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: