Вибори президента: чи потрібно повертати графу «проти всіх»?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог
Олександр Палійполітичний експерт

Уже точаться чутки, що виборців проситимуть поставити щось недобре навпроти основного конкурента, таким чином підсиливши свою позицію. Можливо, ці розмови жартівливі, але з іншого боку, це також спосіб показати певне ставлення до виборів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський.

«Питання щодо наявності/відсутності пункту «проти всіх» у виборчому бюлетені дискутивне. Людина може мати вибір не сприймати всіх. Однак демократія – це відповідальність. Людина має розуміти, що вона доросла. Дітей до виборів не допускають, і це правильно. А ось доросла людина має розуміти, що вибір мусить бути», – зазначив Яблонський.

За його словами, доросла людина має усвідомлювати, що вибір потрібно робити, а ховатися – не варіант.

«Зі своїми вподобаннями, зі своїм розумінням ситуації, навіть якщо далеко не все влаштовує, потрібно обирати оптимальний варіант, а не, образно кажучи, ховати голову в пісок», – уточнив Яблонський.

Програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського: що мають спільного та чим відрізняютьсяМи розбиралися, які передвиборчі обіцянки фаворити президентських перегонів зафіксували в своїх програмах.

Політолог Олександр Палій зазначив, що відсутність пункту «проти всіх» з точки зору громадянської позиції правильна.

«Якщо людина проти всіх, то вона не приходить на вибори. Звичайно, є різні випадки, хтось може зіпсувати бюлетень, порвати його. Однак, загалом, цей пункт не потрібен. Його відсутність підштовхує людей до більшої визначеності. Голос «проти всіх» нічого не дає. Вже краще не прийти на вибори», – підкреслив він.

Що мають спільного та чим відрізняються програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського – в авторському матеріалі.

Також ми з’ясували, які обіцянки ховає Петро Порошенко. Про обіцянки лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: