Виборча соціологія: що засвідчила та чого ще чекати від кандидатів

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог
Михайло Басарабполітолог

Зважаючи на соціологію, об'єднання дало результат Гриценку, але наразі важливо задати динаміку й почати продукувати політичні рішення.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Микола Давидюк, передає «Слово і Діло».

«Відкриття сезону: Смешко та Зеленський. Ті нові, яких ми заслужили. Старі-старі – Тимошенко та Порошенко – тримаються на своїх реальних 15%, але антирейтинги заважають зробити рейтинговий стоибок. Решта – гра у відверту парламентську кампанію», – зазначив Давидюк.

На його думку, час, що залишився, кандидати намагатимуться використати для примусу силою підтримати їх гарних, це стосується й першої трійки.

Політолог уточнив, що акцент буде зміщений не на власні політичні кроки, а на симуляцію злук.

«Але занадто активне випрошування підтримки себе буде розцінене електоратом радше як політичне рейдерство, ніж органічні об'єднання», – додав він.

За його словами, найбільш цінний політичний рейтинг серед тих, хто не бере участі у виборах, має Вакарчук. Тому варто очікувати спроб, маніпуляції, викручування рук та агресивних атак на нього з метою заручитися його підтримкою.

Експерт звернув увагу, що швидкість опрацювання анкет – 4 дні/5 тис.

«А ще дивує чесність тих, кого опитують: 2/3 запевняють, що постійно ходять на вибори, хоча в середньому явка 50%. Виходить що 10% не до кінця правдиві», – підкреслив Давидюк.

Політичний аналітик Михайло Басараб зазначив, що порівняно з попереднім дослідженням показники Зеленського й Порошенка залишилися незмінними, а рейтинг Тимошенко та Гриценка дещо зріс.

Програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського: що мають спільного та чим відрізняютьсяМи розбиралися, які передвиборчі обіцянки фаворити президентських перегонів зафіксували в своїх програмах.

За його словами, це означає, що зростання Тимошенко можливе за рахунок рейтингу Зеленського, а покращення показників Гриценка відбувається за рахунок потенційних виборців Порошенка.

«Виборчий чемпіонат підійшов до стадії півфіналів. У одній умовній парі зійдуться Порошенко та Гриценко, а в іншій – Зеленський і Тимошенко. Адже вони грають на одних і тих самих електоральних полях. Із кожного з цих уявних півфіналів до фіналу вийде хтось один. У першій парі фаворитом поки ще залишається Порошенко. В іншій парі умовним лідером поки виглядає Зеленський. Далі побачимо. Три тижні – це ще дуже багато», – підкреслив він.

Згідно з оновленою соціологією, якби президентські вибори в Україні відбувалися на початку березня, найбільші шанси вийти до другого туру мали б Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко.

Що мають спільного та чим відрізняються програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського – в авторському матеріалі.

Також ми з’ясували, які обіцянки ховає Петро Порошенко. Про обіцянки лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: