Мільйони за відмову балотуватися для Юрія Тимошенка юристи не вважають хабарем

Читать на русском
Спроба підкупити кандидата в президенти Юрія Тимошенка, щоб він відмовився балотуватися, з точки зору права не може розцінюватись як хабар.
Слово і Діло

Генпрокурор України Юрій Луценко розповів деталі справи про спробу підкупу кандидата в президенти Юрія Тимошенка. Він назвав прізвища двох затриманих і підозрюваного замовника – нардепа з «Батьківщини». Президентські перегони вже відзначилися кількома гучними скандалами й викриттями, які не завжди підкріплені надійними доказами. Які перспективи справи про «підкуп і шантаж кандидата в президенти», «Слово і Діло» розпитало юристів.

За словами адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова, інцидент з Юрієм Тимошенком, крім яскравого політичного забарвлення, навряд чи має прямий стосунок до корупції. Те, що кандидату в президенти пропонували гроші, не можна розцінювати як хабар.

«Це не може бути хабарем з однієї простої причини: суб'єкт, який може отримати хабар, – це службова особа, наділена владними повноваженнями. Навіть кримінальне провадження було відкрите за статтею 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права). Це підслідність поліції, але його чомусь взялося розслідувати Державне бюро розслідувань. Кваліфікація говорить про те, що й слідство не розглядає це як хабар», – пояснив Дубов.

До підкупу кандидата в президенти причетний нардеп: Луценко назвав прізвищеЗа словами Луценка, Валерій Дубіль являється замовником шантажу та підкупу кандидата Юрія Тимошенка.

За версією слідства, кандидату в президенти перешкоджали брати участь у виборах шляхом надання йому грошей. «Він міг узяти гроші, зняти свою кандидатуру й це не було б порушенням закону. Тому що це його право. Наприклад, у кожного з нас є право на працю. Можна запропонувати будь-якій людині 1 млн доларів, щоб вона звільнилася з роботи. І це буде її особистим рішенням, без утисків свободи волі й порушення права на працю», – зазначив він.

За словами Дубова, ситуація радше має політичне забарвлення, аніж кримінальне. З огляду на те, що слідство ведеться за статтею «Перешкоджання виборчого процесу», навіть її кваліфікацію вибирали таким чином, щоб мати можливість здійснювати негласні слідчі дії, які допускаються лише в разі скоєння тяжких або особливо тяжких злочинів.

Безумовно, політичний скандал пов'язуватимуть з Юлією Тимошенко, але з точки зору права до неї претензій у правоохоронців бути не має, оскільки сама Леді Ю в цій ситуації нікому грошей не пропонувала.

Нагадаємо, СБУ викрила «виборчу піраміду» під керівництвом нардепа з фракції «Батьківщини».

Також ми писали, що поліція вже зафіксувала понад тисячу повідомлень про підкуп виборців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: