Втручання РФ у вибори: до чого вдасться Кремль

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Усі говорять про втручання РФ і те, що Росія має план на користь якогось із кандидатів. Однак ані розвідка США, ані наша розвідка не вказують, на користь кого саме буде втручання. Це незавершене питання.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи втручання РФ у вибори.

«Суть у тому, що невідомо, на чию користь Росія працюватиме. Зірвати вибори просто заради самого їх зриву? Звичайно, втручання буде. Є проросійські кандидати, відкрито проросійські, приховані, але якщо вже визначилися, що це втручання буде, то чому СБУ не дає інформацію, на користь кого чи проти кого Росія працюватиме?», – зазначив Вовк.

Помітно, що в Кремлі говорять про те, що їх не влаштовує Порошенко, але є кандидати, які займатимуть більш жорстку позицію, ніж сьогодні займає президент, додав він.

«Президент в принципі на ідеї захисту України від РФ, мови та релігії хоче набрати бали», – підкреслив експерт.

За його словами, на сьогодні, судячи з інформації, яка є в публічному просторі, можна зробити висновок, що РФ ще не задіяла повний план захисту Московської церкви в Україні.

«Головне – не пропустити цей момент. Якісь підпали десь чи затримання священників – це ще поодинокі локальні інциденти, які не є елементом операції, що проводить РФ», – уточнив він.

Імовірно, оскільки російські священники ще не отримали вказівок, як діяти, вони відмовляються від відкритого протистояння з представниками ПЦУ. Можливо, ближче до виборів будуть якісь інциденти з використанням травматичної зброї між неформальними організаціями, що працюватимуть на ту чи іншу користь, пояснив фахівець.

Однак, на його думку, якихось організованих диверсійних чи терористичних атак не буде.

«Атаки будуть по іміджу. Такі, як відбуваються вже зараз. Атакують Порошенка через РНБО, правдиво чи ні – встановить суд. Атакують «Батьківщину» щодо наповнення партійного бюджету, атакують інших кандидатів шляхом або кримінальних проваджень, або якихось слідчих дій, знову ж таки, щоб перевірити реакцію. Хоча наші політики реагують на кримінальні провадження як на спосіб нагадування про себе в інформаційному просторі», – резюмував Василь Вовк.

10 січня 2019 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Міністерство закордонних справ не прийматиме заявок про реєстрацію російських спостерігачів на президентські вибори 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: