У США закликали замінити Холодницького. Чи загрожує щось керівництву САП?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Реакція США була відразу після оприлюднення записів та «акваріумної» історії. Поза тим, що дії не дуже відповідали законодавству, вже тоді посольство висловило свою позицію. Зараз вони нічого нового не говорять. Американська сторона показує, що не змінила своєї думки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев, оцінюючи заяву посла США в Україні про те, що задля цілісності антикорупційних інституцій має бути замінений керівник САП.

«Позиція США виникла не зараз, а ще від початку скандалу між НАБУ та САП, щойно оприлюднили записи. А сама боротьба між САП та НАБУ почалася ще раніше. «Акваріумний» скандал – це вже кульмінація протиріч. Боротьба почалася десь за рік до скандалу», – зазначив Малишев.

Наразі посол США ще раз озвучила позицію, яку вони зайняли відразу після початку скандалу, додав експерт.

На його думку, варто розглядати цю заяву не як автономну, а в комплексі. У сенсі того, що йдеться про відкат антикорупційних реформ.

«Ми з 2014 року почали будувати нову систему антикорупційних органів, антикорупційних законів, але останній рік спостерігається відкат від тих хоча б формальних зрушень, які були. Тому варто розглядати заяву щодо Холодницького в комплексі», – уточнив він.

Щодо самого усунення Холодницького від посади керівника САП, то є певні законодавчі гарантії. Юридичних механізмів для його усунення немає. Рішення Кваліфікаційної комісії прокурорів уже ухвалене. Вони не знайшли підстав для його звільнення, нагадав юрист.

Старі й нові антикорупційні справи: інтерв'ю Назара ХолодницькогоГоловний антикорупційний прокурор в інтерв'ю розповів про старі антикорупційні розслідування, а також деякі нові.

«Найбільш швидким варіантом могла би бути заява за власним бажанням. Але якби Холодницький хотів, то міг подати таку заяву давно. Він цього не робить. А в законодавстві є певні гарантії, щоб свавільно чи за бажанням політичних еліт не можна було звільнити керівника САП. Мають бути підстави. Підстави, які були й про які згадує посол США в Україні, на думку Кваліфікаційної комісії прокурорів, є недостатніми для звільнення Холодницького», – резюмував Борис Малишев.

Ексклюзивне інтерв'ю «Слова і Діла» з керівником САП Назаром Холодницьким читайте тут.

Як відомо, раніше Головне слідче управління СБУ закрило кримінальне провадження щодо керівника САП Назара Холодницького за підозрою в розголошенні відомостей попереднього розслідування.

Нагадаємо, навесні 2018 року стало відомо, що в кабінеті голови САП Холодницького встановили прилади для прослуховування. «Жучки» нібито були прикріплені до стінок акваріума. З'ясувалося, що справу щодо Холодницького веде ГПУ із застосуванням обладнання НАБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: