Фальсифікації під час виборів: чи можуть «Нацдружини» застосувати силу

Читать на русском
Євген Крапивінексперт ЦППР

Щодо «Нацдружин», то досі не з’ясоване остаточно питання фінансування. Відомо лише, що вони під крилом «Нацкорпусу», який, своєю чергою, якимось чином пов'язаний із МВС та НФ, але яким саме, ніхто не знає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив фахівець Асоціації УМДПЛ Євген Крапівін, оцінюючи заяву про те, що «Національні дружини» готові застосувати фізичну силу в разі виявлення фальсифікацій під час виборів.

«Це продовження тієї ж лінії, яку вони зайняли після першого маршу, на тему, що вони хочуть закрити певні проблемні питання, пов’язані з громадською безпекою, які не вирішує поліція: продаж наркотиків, гральний бізнес тощо. Вже були гучні заяви про те, що вони наводитимуть лад, застосовуватимуть силу. Тоді таож була інформаційна хвиля. І Аваков також запевняв, що не допустить передачу права застосовувати силу, яке має поліція», – заначив Крапивін.

В яких випадках «Нацдружини» можуть застосовувати газові балончики та травмат?Що потрібно знати українцям про Нацдружини, які в них права та обов'язки, чи можуть неповнолітні бути членами таких структур, розбирались аналітики Слова і Діла.

Зрозуміло, що зараз з урахуванням виборів є й будуть порушення, злочини, однак «Нацдружини» – це громадська організація. Якихось інших додаткових повноважень порівняно з простими громадянами вони не мають, уточнив він.

«Вони можуть керуватися так званим громадським затриманням. Це стаття 207 КПК, яка дозволяє будь-кому, якщо людина є свідком злочину, затримати особу до приїзду поліції», – додав експерт.

Імовірно, «Нацдружини» налаштовані вишукувати порушення на дільницях, затримувати та передавати поліції. Однак питання ще й у тому, наскільки це взагалі можливо, тому що далеко не всі злочини очевидні, хіба що маніпуляції з бюлетенями можна побачити, підкреслив він.

«Але є ще передача коштів, створення мереж тощо. Навряд чи можна фізично, стоячи під дільницею, побачити це й когось затримати», – наголосив фахівець.

За його словами, загалом, «Нацдружини» несуть таку ж відповідальність, як і будь-які інші громадяни. До відповідальності має притягати поліція. «Національні дружини» – це ГО, а в регіонах є зареєстровані громадські формування з охорони правопорядку.

«Там дозволяється мати спецзасоби, ходити на спільні патрулювання з поліцією, але це не в усіх регіонах. Крім того, начальник поліції має видати наказ про спільне патрулювання, є рапорти, є звітність. Навряд чи зараз «Нацдружини» збираються патрулювати дільниці в такій формі. Громадське затримання – це їхня прерогатива. Затримують до виклику поліції», – пояснив він.

Крім того, офіційних спостерігачів на цих виборах буде багато.

Як оскаржити порушення виборчих правСлово і Діло розбиралося, що потрібно робити виборцю, якщо були порушені його виборчі права.

«З порядком, скоріш за все, впораються. МВС іміджево зацікавлене в тому, щоб порушень на дільницях не було. Вони вважають це своєю особистою відповідальністю. Крім того, що це обов’язок МВС за законом. З огляду на численні заяви Авакова є розуміння того, що МВС хоче заробити якусь репутацію й показати, що порядок на виборах можливий», – резюмував Євген Крапивін.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, в яких випадках «Нацдружини» можуть застосовувати газові балончики.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що всі спроби силового втручання у вибори представниками «Нацдружин» чи інших організацій будуть жорстко припинятися.

Додамо, 12 лютого 2019 року Аваков пообіцяв залучити до проведення президентських виборів близько 130 тис. поліцейських.

Як оскаржити порушення виборчих прав – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: