Президентські рейтинги: хто йде донизу, а чиї позиції посилюються

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Робити однозначних висновків поки не варто, оскільки ще можуть відбутися події, що вплинуть на рейтинги ключових кандидатів. Наприклад, з'явиться нове журналістське розслідування чи якийсь скандал навколо Зеленського. Однак уже є певні тенденції.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко, оцінюючи останні соціологічні рейтинги кандидатів у президенти.

«По-перше, більше шансів на другий тур мають Порошенко та Зеленський. По-друге, в другому турі буде велике протестне голосування. По-третє, підтягуватимуться й ті, хто вважає, що Зеленський буде поганим варіантом. З огляду на те, що є ті, хто категорично проти Порошенка, шанси і артиста, і чинного президента на другий тур зростають», – зазначив Дяденко.

На його думку, в Зеленського може бути більше шансів, оскільки в Порошенка високий антирейтинг.

Водночас через неправильну стратегію своєї передвиборчої кампанії позиції Тимошенко йдуть донизу. В неї був занадто ранній старт. Основні месиджі Тимошенко озвучила ще до початку виборчої кампанії, додав він.

«Ще одна помилка була потім. Замість того, щоб позиціонувати себе, свою програму, свій «Новий курс», хоча там мало чого нового, Тимошенко вдалася до жорсткої критики Порошенка», – пояснив експерт.

Наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборівНаші аналітики переглянули, наскільки збігалися дані провідних соціологічних груп з результатами президентських виборів за останні 20 років.

Люди мають інші джерела інформації. До того ж кожен має свою думку про кандидата Порошенка, уточнив він.

«Але те, що Тимошенко, яка сама не без гріха, намагалася повісити всі гріхи на Порошенка, зіграло в першу чергу проти неї», – підкреслив політолог.

Крім того, зараз вона не дає жодних нових меседжів, її кампанія вже не виглядає привабливо, констатував він.

«У неї просто є електорат, який стабільно за неї голосує, але залучити нових прихильників їй не вдалося. Тому її рейтинг спочатку був зафіксований як високий, але потім почав просідати. Остання її ініціатива – виплатити кошти вкладникам Ощадбанку – вже не викликає відгуку й позитивного ефекту. Всі пам'ятають, і виборці в тому числі, «юліну тисячу», – наголосив фахівець.

Крім того, навряд чи трійку лідерів змінять останні події навколо Гриценка, додав він.

«Якщо до одиниці додати нуль або декілька нулів, у сумі не вийде двійка. Що Гнап, що Добродомов, що інші кандидати, які мають менш ніж 1% підтримки, не додадуть Гриценку балів. За рахунок Садового можуть додатись 1-2%. Але це не дає йому шансів пройти до другого туру», – резюмував Михайло Дяденко

Нагадаємо, вибори президента в Україні призначені на 31 березня 2019 року. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року.

Раніше «Слово і Діло» підготувало аналіз, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів в Україні.

Ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: