Парламентські вибори-2019: про що свідчить рейтинг партій

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

На сьогодні рейтинг партій корелюється з рейтингом лідерів президентських перегонів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

За його словами, показник партії «Слуга народу» – це радше показник голосування за самого Зеленського.

«Переважає принцип «проти всіх». Майже всі старі партії системно беруть участь в управлінні країною, по черзі змінюючи одна одну. До того ж є депутати, які постійно переходять з однієї політичної сили до іншої, представляють одних, потім – інших. Напевно, в кожній партії можна знайти і тих, хто колись працював із колишніми «регіоналами», і тих, хто був у «Батьківщині», потім – у БПП», – зазначив Петренко.

Цілком логічно, що на цьому тлі рейтинг партії «Слуга народу» зростає, підкреслив він.

Наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборівНаші аналітики переглянули, наскільки збігалися дані провідних соціологічних груп з результатами президентських виборів за останні 20 років.

Поки рейтинг партій корелюється з рейтингом лідерів, які беруть участь у президентських перегонах, вони практично ідентичні, додав експерт.

Результати президентських виборів сильно впливатимуть на парламентські. Наприклад, згідно з опитуванням КМІС, БПП проходить до парламенту, але якщо припустити, що Порошенко програє в першому турі й не потрапить до другого, то це буде серйозним ударом для БПП на парламентських виборах, уточнив він.

«Або, наприклад, якщо Порошенко програє в другому турі, то це буде меншим, але також ударом для БПП. Хіба що можна піти в системну опозицію. Якщо ж Порошенко виграє, то це теж позначиться», – пояснив політолог.

Так само із Зеленським. Якщо він не зможе довести, що є гідним політиком, якщо програє в першому турі, то буде вже недовіра.

«Наразі «Опозиційна платформа – За життя» нарощує свій рейтинг, вміло апелюючи до соціальної тематики. Тим часом команди Порошенка й Тимошенко воюють між собою, а команда Зеленського залишається осторонь і поза дискредитаційною політикою. Це також дозволяє нарощувати рейтинг. Поки ті воюють, займаються політиканством, ці начебто говорять про державне управління, перетворення», – резюмував Ігор Петренко.

Раніше «Слово і Діло» підготувало аналіз, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів в Україні.

Нагадаємо, в нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіку, біографію й програму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: