Платіжний баланс України в січні зведений із профіцитом

Читать на русском
У січні поточний рахунок платіжного балансу зведений з профіцитом у 0,4 млрд доларів завдяки суттєвому звуженню дефіциту торгівлі товарами.

Поточний рахунок платіжного балансу зведений з профіцитом 0,4 млрд доларів завдяки суттєвому звуженню дефіциту торгівлі товарами.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в макроекономічному і монетарному огляді НБУ.

Як зазначає регулятор, нарощування поставок продовольчих товарів і відновлення зростання обсягів експорту металургійної продукції сприяло прискоренню нарощування обсягів експорту товарів (до 9,1%).

«Разом з тим вартісні обсяги імпорту залишалися практично на рівні минулого року (зросли на 1,2%). Це обумовлено скороченням закупівель енергоносіїв і певним ослабленням внутрішнього попиту на товари, що імпортуються на тлі сприятливої ​​ситуації на валютному ринку», - говориться в огляді.

На відміну від попередніх місяців, в січні Україна була чистим кредитором зовнішнього світу (0,5 млрд доларів).

Зокрема зростання обсягів чистих зовнішніх активів приватного сектора переважило приплив капіталу щодо державного сектору. Останній сформувався завдяки інвестиціям нерезидентів в гривневі цінні папери.

Сальдо зведеного платіжного балансу було близьким до нуля, а міжнародні резерви з початку 2019 року станом на кінець січня майже не змінилися (20,8 млрд доларів).

Раніше НБУ погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту за підсумками 2018 року до 3,3% з 3,4%. При цьому прогноз зростання економіки в наступні два роки залишився незмінним - 2,5% і 2,9% відповідно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: