Садовий зняв свою кандидатуру на користь Гриценка. Чи стане це шансом на перемогу?

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Злиття рейтингів – це не сума рейтингів. Все одно є певні втрати. Навряд чи це допоможе Гриценку перемогти.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Петро Охотін, оцінюючи заяву Андрія Садового про зняття своєї кандидатури на користь лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

«Має залишитися тільки один» звучало у відомому фільмі. Щось схоже на це маємо наразі. Питання було лише в тому, хто стане тим кандидатом, який знімається, й хто буде кандидатом, на чию користь знімаються. Не виключено, що була домовленість, щоб заміряти соціологію в певний термін, який дозволяє ще зняти свою кандидатуру, а цей термін спливає 9 березня. Таким чином, зробили висновок, що Садовий має підтримати Гриценка, а не навпаки», – зазначив Охотін.

Садовий обіцяє в разі перемоги на виборах боротися з корупцією та повернути в Україну заробітчанГолова партії Самопоміч, мер Львова і кандидат у президенти Андрій Садовий обіцяє зменшити кількість нардепів і створити 2 мільйони робочих місць.

За його словами, вся попередня кампанія грала на впізнаваність, на соціологію, яка власне й була таким свого роду мірилом. Зважаючи на це й вирішували, хто знімається.

Однак поки немає жодних передумов, які б свідчили, що Гриценко може вийти до другого туру, додав він.

«Для перемоги цього недостатньо, але Гриценко робить хорошу заявку на те, щоб мати приблизно третю фракцію в парламенті наступного скликання. У кожному разі, таке об’єднання для так званої демократичної опозиції є позитивом. Зараз уже є не два кандидати з невеликим рейтингом, а одна, можливо, доволі серйозна, політична сила. Навіть якщо буде два лідери. Все одно це вже заявка на більший відсоток», – пояснив політтехнолог.

На його думку, враховуючи, що після президентських виборів одразу мабуть будуть великі перемовини про підтримку на парламентські, спонсори придивлятимуться до тих, хто має високий рейтинг. Це створює гарні умови для сили Гриценка та Садового в парламенті 2019 року.

Крім того, троє нардепів вийшли з фракції БПП, серед них Заліщук, яку жартома називають міністром закордонних справ від Гриценка, що може свідчити про її близькість до команди «Громадянської позиції». Найєм і Лещенко активно беруть участь в ініціативі «Дій з нами», яка є таким собі об’єднанням українських лібералів, уточнив він.

«Тобто певні рухи вже запущені. Когорта цих політиків готується йти до парламенту. Очевидно, що зараз вони теж грають на свою впізнаваність. За ними немає ресурсу, який дозволяє їм бути незалежними», – підкреслив експерт.

Об’єднання сил – хороша заявка на парламентські, але не президентські вибори. Якщо дивитися на технологічну роботу команди, то помітно, що Гриценко намагається не реагувати на запити виборців, а радше сформувати свій порядок денний.

Кандидат у президенти Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянкуАнатолій Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянку, політик був міністром оборони і нардепом.

«Він орієнтує себе на досить невелику категорію людей, які виступають за ліберальні цінності, демократизм. Йому слід краще опрацювати фокус-групи, подивитися, хто є ядром його виборців, які взагалі є проблеми. Потрібно робити кампанію не для ідеального виборця, яких є не так уже й багато, а для людей, які ходять на вибори, які беруть до рук бюлетень і голосують», – резюмував Петро Охотін.

Наскільки відповідальним є мер Львова Андрій Садовий, дивіться за посиланням.

Нагадаємо, кандидат у президенти Анатолій Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянку.

Ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: