Клімкін розповів, як залагодити історичний конфлікт із Польщею

Читать на русском
Україна і Польща можуть вирішити історичну суперечку тільки спільними діями, вважає Клімкін.

Історична суперечка між країнами триває з 2017 року, коли Україна заборонила ексгумацію польських жертв у відповідь на демонтаж пам'ятника УПА.

Україна і Польща повинні одночасно здійснити дії в напрямку вирішення історичного конфлікту між країнами.

Польща прагне до добрих стосунків з Україною - ДудаДержсекретар канцелярії Дуди зачитав звернення президента Польщі, у якому йшлося про геноцид проти поляків, здійснений українцями в Гуті Пеняцькій.

Як пише «Слово і Діло», про це в інтерв'ю Польському радіо розповів міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Він зазначив, що можливість ексгумації та поминання польських жертв в Україні повинна бути відновлена, але за певних умов.

Він зазначив, що в історичній політиці і Польща, і Україна можуть робити позитивні жести.

Міністр наголосив, що Україна позитивно сприйняла рішення Конституційного суду Польщі, який скасував поправку в закон про Інститут національної пам'яті, що стосується українського націоналізму. Як він зазначив, це створює позитивний контекст.

Очевидно, за словами Клімкіна, наступним етапом має стати відновлення роботи, спрямованої на пошук і ексгумацію останків поляків. Але, наголосив він, Україна очікує водночас від Польщі дій, спрямованих на відновлення зруйнованих українських пам'яток на території Польщі.

Дипломат заявив про необхідність дій з двох сторін. «Я думаю, що такий сценарій можливий», - сказав Клімкін і додав, що український віце-прем'єр Павло Розенко запросив віце-прем'єра Петра Глинського обговорити деталі.

Як повідомлялося, цього тижня посольство Польщі в Києві висловило МЗС ноту протесту в зв'язку зі «спробами релятивувати злочин в Гуті Пеняцькій».

Перед цим президент Польщі Анджей Дуда напередодні звинуватив Українську повстанську армію і дивізію СС Галичина у знищенні польського села Гута Пеняцька (Бродівський район, Львівська область) в 1944 році.

Нагадаємо, Україна в 2017 році заборонила ексгумацію польських жертв. Це стало відповіддю на демонтаж пам'ятника УПА в Грушовичах біля Перемишля, який польська влада назвала незаконним. Відтоді триває історична суперечка між країнами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: