Конституційний суд Польщі ухвалив рішення щодо закону про Інститут нацпам'яті

Читать на русском
Конституційний суд Польщі визнав неконституційними терміни українські націоналісти та Східна Малопольща в законі про Інститут національної пам'яті.

Конституційний суд Польщі визнав неконституційними терміни «українські націоналісти» та «Східна Малопольща» в законі про Інститут національної пам'яті.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Twitter президента Петра Порошенка.

Україна не задоволена змінами в «антибандерівському законі» ПольщіЗміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті Польщі, які ухвалив Сейм, не задовольняють Київ.

За його словами, польський трибунал визнав неконституційними терміни «українські націоналісти» та «Східна Малопольща» в скандальному законі.

«Дякую президенту Польщі Анджею Дуді за ініціювання провадження й вітаю рішення трибуналу. Працюємо далі на зміцнення партнерства», – зазначив Порошенко.

За словами віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, чітка позиція української сторони була підтверджена юридично.

«Це рішення закриває одне з принципових для нас питань, яке викликало серйозне напруження в двосторонніх відносинах останнім часом. Сподіваюся на продовження діалогу та вирішення всіх проблемних питань між нашими державами, які накопичувалися десятиліттями», – додав Розенко.

Нагадаємо, минулого року Порошенко закликав Польщу переглянути положення про українців у законі про ІНП.

У червні 2018 року Сейм Польщі ухвалив поправки до скандального закону про Інститут національної пам'яті. Водночас згадка про «злочини українських націоналістів», як і відповідальність за їх заперечення, залишилися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: