«Нафтогаз» заявив про перемогу за позовом проти Росії через активи в Криму

Читать на русском
Українській компанії вдалося довести, що юрисдикція арбітражу поширюється на випадок з Кримом, а також винність РФ у захопленні активів.

Голова Нафтогазу Андрій Коболєв заявляє, що компанія отримала позитивне рішення від арбітражу в Гаазі у справі про втрату активів компанії через анексію Криму.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Європейська правда в п'ятницю, 1 березня.

«Ми отримали рішення арбітражу в Гаазі, де розглядався позов до РФ за втраченими активами в Криму і на шельфі Чорного моря. Рішення є позитивним, ми змогли довести в трибуналі факт того, що юрисдикція поширюється на цей випадок, довели, що Росія як держава винна у втраті активів і має виплатити компенсацію в сумі до 5 млрд доларів, але рішення щодо суми буде предметом наступного слухання пізніше цього року», - сказав Коболєв.

Він зазначив, що особливість рішення полягає в тому, що історія захоплення активів у Криму відрізняється від справ інших позивачів.

«Самопроголошена влада Криму будує доказову базу в тому, що вона нібито націоналізувала активи Нафтогазу своїм рішенням. Нам вдалося довести, що захоплення сталося РФ одночасно або після анексії Криму. Саме доказ цього факту ми вважаємо головною перемогою», - підкреслив Коболєв.

Додаткові складнощі у справі Нафтогазу викликають питання дати початку російського контролю над півостровом.

«Ми вважаємо, що захоплення сталося в момент анексії, все, що було до цього, це були спроби приховати відповідальність Росії. Є дати документів, коли незаконна влада демонструвала, що вона нібито націоналізувала активи, документи датовані, здається, лютим 2014-го», - сказав він.

Раніше постійна палата третейського суду в Гаазі оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку і проти російської сторони щодо експропріації активів банку в Криму.

Як відомо, Нафтогаз веде ще одну багатомільярдну справу проти російського Газпрому. В кінці лютого 2018 року Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги Нафтогазу, зобов'язавши Газпром виплатити українській компанії $4,63 млрд за недопоставку газу за транзитним договором. З урахуванням боргу української сторони за поставлений газ близько $2,1 млрд, російська компанія залишилася винна $2,56 млрд.

Також повідомлялося, що представники Нафтогазу отримали мільйонні премії у зв'язку з перемогою в цій суперечці. Вони склали 1% від суми виграшу за транзитним контрактом. Премії співробітники НАК отримали попри те, що Газпром ще не заплатив ні цента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: