Що буде з курсом навесні та як може вплинути політична криза?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Адміністративні важелі не задіяні. Ситуація з курсом є наслідком того, що під вибори приходять великі ресурси, це навіть не приховується.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи курс валют.

«Багато зовнішніх гравців зацікавлені в певних результатах. Дуже багато ресурсів підводяться зацікавленими компаніями, особами під тих чи інших кандидатів. Звичайно, це позначається й на фінансових ринках. Адміністративно тут нічого не відбувається. Це парадокс наших реалій, коли при зростанні ризиків національна валюта зміцнюється», – зазначив Юрчишин.

Він не виключив, що якщо протягом президентської кампанії відбудеться політична криза, то може початися різкий зворотний рух.

«У таких випадках очікування того, що ті чи інші позиції можуть бути завойовані або укріплені, різко знижуються. Не секрет, що дуже багато пов'язано з моментом, образно кажучи, ми вас підтримаємо, а ви нас не забудьте», – додав експерт.

На його думку, президентські та парламентські вибори відбудуться так, як заплановано.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

«В іншому разі ризики зростають. Імовірно, буде відкат на колишні позиції – 28-28,5 грн/дол. За стабільної ситуації курс буде в межах 27 грн/дол. Сильних перепадів не буде», – пояснив він.

Фахівець уточнив, що після виборів, якщо не буде нічого такого, що може погіршити ситуацію, то можна очікувати вже сезонного зміцнення курсу.

«Період весна-літо для гривні набагато більш сприятливий, ніж осінь-зима. Мабуть, до літа, напевно, навіть до середини серпня для гривні буде відносно спокійний період. Можна очікувати деяке зміцнення», – резюмував Василь Юрчишин.

Більше про коливання курсу – на нашій інфографіці.

Також «Слово і Діло» писало, чи впливає на курс наближення виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: