НАБУ закриє десятки кримінальних справ через рішення КСУ

Читать на русском
Детективи Антикорупційного бюро закриють 65 кримінальних проваджень за фактами незаконного збагачення на загальну суму понад півмільярда гривень.

Національне антикорупційне бюро через рішення Конституційного суду про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення закриє 65 проваджень.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Чому КСУ скасував статтю за незаконне збагачення та в чому ризик?Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення.

Зокрема, зараз детективи НАБУ розслідують факти незаконного збагачення на загальну суму понад півмільярда гривень у межах 65 кримінальних проваджень. Серед осіб, походження статків яких викликає питання на предмет законності їхніх джерел, - чимало суддів, прокурорів, народних депутатів, колишніх і чинних керівників органів державної влади.

«Рішення КС означає, що всі кримінальні провадження в частині, яка стосується незаконного збагачення цих осіб, будуть закриті. Так само як і справи, які вже слухаються в суді. Йдеться про главу Державної аудиторської служби (звинувачується в незаконному збагаченні майже 10 млн грн ), військового прокурора сил АТО (майже 3 млн грн незаконного збагачення), судді з Луганської області (понад 13 млн грн), міністра інфраструктури (понад 4 млн грн)», - ідеться в повідомленні прес-служби НАБУ.

У Бюро додали, що відновити розслідування щодо фігурантів усіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних і обвинувачених за вже встановленими фактами незаконного збагачення в разі повернення відповідної статті в КК буде неможливо, тому що закон не має зворотної сили.

«Тому придбане майно за замовчуванням буде вважатися законним, безвідносно до джерел його походження», - відзначили в Бюро.

Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко заявив, що внесе до парламенту законопроект про покарання за незаконне збагачення після оприлюднення рішення Конституційного суду про визнання відповідної статті КК неконституційною.

Раніше в КСУ повідомили, що рішення опублікують сьогодні.

За даними ЗМІ, поки немає нової статті, всі справи про незаконне збагачення повинні бути закриті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: