Чи є загроза масштабного військового вторгнення Росії в Україну?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Коли йдеться про повномасштабну війну, потрібно розуміти, що загроза є, причому не лише для Донбасу, а вже для всієї України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

«На українських кордонах розгорнуті російські військові частини, підрозділи. Розгорнуті органи управління оперативного рівня. Крім того, простежується мілітаристська риторика з боку РФ. Але говорити про те, що напад буде завтра або за місяць, зарано», – зазначив Грабський.

Загроза існує, оскільки РФ проводить масові навчання, зосередження сил, накопичення засобів на кордоні, що жодним чином не може сприяти стабілізації ситуації, підкреслив він.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

«Другий аспект полягає в тому, що Україна вже не є абсолютно беззахисною. Є чим захищатися, кожен солдат, який стоїть на обороні України, є тим інструментом, що дозволяє знизити ризик агресії проти України й зменшити ймовірність такої агресії взагалі. Звичайно, ми не можемо дозволити собі розслаблятись, але ми вже здатні дати відсіч», – пояснив експерт.

Вкрай важливо не знижувати темпів підготовки армії, забезпечення ЗСУ. Ми маємо особливу увагу приділяти засобам протиповітряної оборони, додав він.

За його словами, в сьогоднішніх умовах використання противником суто сухопутного компонента виключене, адже наша армія настільки потужна, що вибити її, використовуючи лише сухопутний компонент, неможливо. До того ж з огляду на досвід Сирії та поведінку РФ там застосовуватиметься масовано авіація.

«Для прикриття наших міст нам необхідно розгортати й посилювати, наскільки це можливо, сили та засоби протиповітряної оборони в усій Україні», – уточнив фахівець.

Путіна не цікавить лише Донбас, його цікавить уся Україна. Тому не існує на сьогодні регіонів, у яких можна почуватися безпечно й спокійно, наголосив він.

«Повітряні засоби дозволяють завдати удару по будь-якій точці на території України. Тому вже йдеться про всі регіони України. Приклад Сирії є наочним доказом того, що не існувало точок, в яких для РФ не було можливості застосувати авіацію та інші види бойової техніки», – резюмував Сергій Грабський.

Інтерв'ю Ірини Геращенко спеціально «Слову і Ділу» про деокупацію Криму та повернення Донбасу читайте за посиланням.

Також ми писали, як кандидати в президенти пропонують повертати Крим і Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: