Зеленський та Порошенко виходять до другого туру: хто має більше шансів на перемогу

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

26,4% українців, які визначилися, за кого голосуватимуть на виборах президента, готові підтримати шоумена Володимира Зеленського. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) із 8 до 20 лютого 2019 року. Також у трійці лідерів – чинний президент і лідерка партії «Батьківщина». За Петра Порошенка готові віддати голоси 18%, за Юлію Тимошенко – 13,8%, за Юрія Бойка – 10,9%. Разом із тим серед тих, хто збирається йти на вибори, не визначилися 33,3%.

Політолог Ігор Петренко підкреслив, що в другому турі Порошенко програє і Тимошенко, і Зеленському.

«Якщо Порошенко буде в другому турі із Зеленським, то голосування відбуватиметься за принципом «за найменше зло». Тут матиме значення рівень антирейтингу – в Порошенка він зашкалює», – зазначив Петренко.

Однак не варто забувати про те, що включиться адмінресурс, а він якраз є в Порошенка, додав він.

«Плюс зараз ми бачимо серйозне використання державного бюджету з метою виборчої кампанії: підвищення зарплат, індексацію пенсій, монетизацію субсидій, 1 млрд грн на функціонування фонду президента. Всі ці моменти може використовувати Порошенко», – уточнив експерт.

На його думку, це може допомогти вийти до другого туру.

«Зеленський має шанси виграти вибори. До того ж у нього ще є фішка – показ серіалу «Слуга народу». Перший випуск викликав відгук у громадян. Це може вплинути на покращення для рейтингу Зеленського та зниження позицій Порошенка», – пояснив він.

Також політолог пов'язує зниження рейтингів Тимошенко з піар-кампанією, яка відбувається і проти неї, і проти Зеленського. Проте Тимошенко є що згадати Порошенку, що також є елементом чорної кампанії. Тут важливо визнати, що Зеленський не проводить жодної чорної кампанії проти конкурентів, тому й виграє.

Рейтинг Зеленського – результат конфлікту між Порошенком і Тимошенко. Це ще більше розчаровує в системних політиках, так званій старій гвардії, й стимулює людей зіграти проти них, та й добре лягає в гасло Зеленського «Зробимо їх разом».

Електорат Зеленського – ті, хто «проти всіх». Понад 70% тих, хто вважає, що країна рухається в неправильному напрямку. До того ж величезний показник тих, хто не визначився, тому частина людей можуть не прийти на дільниці, констатував він.

«Вільний бюлетень – це завжди спокуса для членів комісії поставити потрібну галочку навпроти свого кандидата», – підкреслив експерт.

Інші все одно визначатимуться, напевно, вже коли безпосередньо будуть у кабінці, наголосив він.

«Зараз боротьба точитиметься за ці 30%. Але в Порошенка якихось фішок, що могли б дати зростання його рейтингу, немає. Повторювати мантру про вступ до НАТО та ЄС у 2023 році? А що до 2023 року? Томос-тур особливо не дав зростання, зараз це вже не допоможе. У Тимошенко є запас, але невеликий. Вона добре використовує риторику тарифів, а це актуально, плюс намагається залучити креативний клас, а вони якраз можуть бути серед тих, хто поки не визначився. Порошенко чітко визначив свою електоральну зону – захід і центр, а далі спрацьовують інші механізми», – резюмував Ігор Петренко.

«Слово і Діло» зібрало передвиборчі обіцянки з програм Зеленського, Тимошенко та Порошенка. Дізнатися, кому яка обіцянка належить, ви зможете, пройшовши тест.

У нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, біографію та програму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: