Із чим пов’язана індексація пенсій та в чому ризик?

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Індексація пенсій відбудеться, але слід розуміти, що розмитнення «євроблях», за рахунок чого отримали кошти, одноразова акція.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи індексацію пенсій.

«Окрім розмитнення автомобілів, позитивно позначилося на ситуації укладення нової угоди з МВФ, яка трохи послабила зовнішній тиск на економіку. На тлі того, що відбувається зростання цін у країні, насамперед тих, які є державно-регульованими – газ, електроенергію, водопостачання, запланована індексація виглядає цілком виправданим кроком», – зазначив Сіденко.

Проте реальна вага цих виплат не дозволяє повністю компенсувати тих втрат у реальних доходах, яких населення зазнає внаслідок зростання цін. Сказати, що індексація підтримуватиметься в майбутньому, дуже складно через високий рівень невизначеності, який існує всередині країни та в міжнародному середовищі.

«Говорити про те, яким буде результат складно. Є побоювання, що індексація сприятиме подальшому зростанню цін. Підвищення пенсій дасть більший простір для інфляції. В умовах обмежених доходів ціни дещо стримувались, а зараз для них буде більший простір», –підкреслив економіст.

Він пояснив, що якби в країні динамічно зростало виробництво, інфляційні ефекти були б не такими виразними, але в нас дуже низькі темпи зростання економіки.

За його словами, це пов’язано з тим, що структура нашої економіки більш характерна для країн недорозвинутих, складно зростати за таких структурних характеристик, тому будь-які різкі рухи з підвищення доходів у такій економіці можуть мати інфляційний ризик.

«З точки зору політики доходів, це виправдано, але здійснюється в передвиборчому контексті. Індексацію потрібно робити незалежно від виборчого процесу. У нас згадали про людей перед голосуванням. Голосування відбудеться, а про людей знову на п’ять років забудуть», – пояснив Сіденко.

Заступник голови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта зазначив, що цьогоріч дійсно запланована індексація пенсій за новою формулою, яка закладена до нового закону.

«Індексація буде на рівні 17,5%. Це 50% від торішньої інфляції, яка була на рівні 9,8%, тобто майже 10%, і середня зарплата зросла на 24-25%. Тобто 5% плюс 12,5%, отримуємо 17,5%. На це індексуються всі пенсії», – пояснив він.

Загалом, за його словами, затримок виплат і збоїв бути не має, ризики мінімальні.

«Усе залежить від економіки, але якщо не буде дефолту, розірвання після виборів, наприклад, угоди з МВФ, або НБУ не почне друкувати гроші, після чого буде божевільна інфляція, а економіка полетить шкереберть, то виплати мають бути стабільними», – резюмував Кухта.

Нагадаємо, минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з 2019 року в повному обсязі запрацює механізм автоматичного перерахунку пенсій.

Інтерв'ю міністра соцполітики «Слову і Ділу» – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: