Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Матвієнков

Читать на русском
Мажоритарник Матвієнков з Маріуполя за чотири роки виконав лише одне зобов'язання перед виборцями.
Сергій Матвієнков

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Матвієнков (фракція «Опозиційного блоку»).

Матвієнков вперше став народним депутатом у 1998 році та провів у Верховній Раді три скликання поспіль. Потім він сім років був першим заступником генерального директора Маріупільського металургійного комбінату ім. Ілліча. У листопаді 2014 року Матвієнков пройшов до парламенту за одномандатним виборчим округом №57 (Маріуполь, Іллічівський район Донецької області). Зараз нардеп входить до Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.

Політик дав 33 обіцянки, проте ми докладніше розглянемо його нинішню каденцію: з 23 обіцянок нардеп виконав лише одне (4%), 3 – провалив і ще 19 повинен реалізувати.

У своїй передвиборчій програмі Матвієнков обіцяв забезпечити державну підтримку суднобудування. У березні 2018 року Верховна Рада прийняла зміни до Митного кодексу України щодо збереження та розвитку вітчизняної суднобудівної промисловості. Депутат підтримав цю ініціативу.

Також Матвієнков взяв на себе зобов'язання сприяти ухваленню державної програми по збереженню Азовського моря. У 2017 році Державна екологічна інспекція повідомляла про катастрофічний скорочення популяції риби в Азовському морі. Через рік в Маріуполі зафіксували тотальний мор риби, яку викинуло на міський пляж.

Проте за чотири роки роботи в Раді Матвієнков не подав жодного запиту, або законодавчої ініціативи по цій темі.

Ще Матвієнков запевняв у своїй програмі, що ставши депутатом, він запровадить механізм залучення до відповідальності депутатів за прийняті закони. Ця обіцянка від самого початку була популістською, оскільки воно суперечить статті 80 Конституції України, де зазначено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування.

Матвієнков міг би ініціювати внесення змін до Конституції та спробувати зібрати 300 голосів своїх колег, які б погодилися нести відповідальність за те, як і за що вони голосують, проте парламентарій не зробив цього. Досить було просто пообіцяти.

Провалив нардеп й програмну обіцянку забезпечити систему стабільних соціальних гарантій для пенсіонерів. Він утримався від голосування за проект закону про підвищення пенсій, прийнятий Радою в 2017 році. Нагадаємо, документ передбачає, що виплати перерахують 10 мільйонам пенсіонерів (останній такий перерахунок був в 2007 році).

З жовтня 2017 року деяким категоріям пенсіонерів пенсії підвищили на 11%. Надалі виплати будуть оновлюватися в прив'язці до прожиткового мінімуму. Також передбачено надання фінансових гарантій для дітей-інвалідів, інвалідів з дитинства, пенсіонерів, які не мають повного робочого стажу, та осіб без права на пенсію, які отримують 949 гривень (близько 1 млн українців). Пенсія для них збільшилася на 45%.

Крім того, з працюючих пенсіонерів нарешті зняли 15-відсотковий податок. З 2021 року індексація пенсій буде проводитися автоматично відповідно до збільшення середньої зарплати без рішень парламенту або уряду.

До закінчення терміну депутатських повноважень мажоритарщику від Донецької області Матвієнкову треба виконати ще 96% своїх, здебільшого, передвиборчих обіцянок. Народившись і довгий час пропрацювавши в Маріуполі на великому комбінаті, Матвієнков в своїй передвиборчій програмі обіцяв сприяти ухваленню державної програми по боротьбі із забрудненням виробничими відходами. Але за чотири роки нічого не зробив, щоб така держпрограма з'явилася в Україні та на неї в повному обсязі виділялися б бюджетні кошти.

Також лише на папері залишилися передвиборчі запевнення Матвієнкова про розвиток промисловості в країні. «Необхідно забезпечити державну підтримку машинобудування, суднобудівництва, верстатобудівництва, автомобільної і авіаційної промисловості», – йдеться в програмі мажоритарника. А на ділі нардеп за чотири роки підтримав тільки один проект закону про суднобудування та не подав жодної своєї законодавчої ініціативи, спрямованої на розвиток промисловості.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: