Хорватський досвід і мирний план ОБСЄ: який сценарій підходить для Донбасу

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Хорватський сценарій для Донбасу неприйнятний на сьогоднішній день. Це фактично буде означати перехід до активних бойових дій.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи заяву прем'єра Хорватії про те, що хорватський досвід може стати корисним для деокупації Донбасу.

«Хорватський досвід можна розглядати хіба що як останній варіант для повернення Донбасу і Криму. Так, там було дві моделі їх звільнення. Одна - за допомогою військової і поліцейської операції, і ще одна - за допомогою дипломатичних зусиль під егідою ООН. Але, військово-поліцейська операція - це утопія. На тому боці стоять танки та артилерійські установки», - каже військовий.

Він наполіг, що йти шляхом поліцейської операції проти регулярних частин ЗС РФ - це утопія.

За його словами, ні перший, ні другий варіант, який запропонував хорватський прем'єр не може бути реалізований на Донбасі до тих пір, поки ми офіційно не визнаємо факт війни.

«Ніхто нам не дасть миротворчі сили до цього моменту. Є статут ООН в якому чітко написано, що війська ООН в якості миротворчої місії можуть бути спрямовані при наявності факту війни. Поки у нас мирний план - все зводитися до простих розмов», - пояснив військовий експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Відносно плану ОБСЄ щодо деокупації, то судячи з риторики Сайдік намагається діяти на прохання Кремля і реанімувати Мінські домовленості, які фактично є домовленостями між Президентом РФ і України.

«Ці домовленості досі навіть не мають статус документа», - зазначив Жданов.

Військовий констатував, що з останніх озвучених пропозицій щодо Донбасу - це все далеко не ті сценарії, які підійшли б Україні.

«Сайдік, напевно, навіть більше заморожує ситуацію, яку ми маємо на сьогоднішній день. Ми і так маємо заморожений конфлікт вже на протязі майже п'яти років. З 2015 року ми маємо конфлікт низької інтенсивності. І бездіяльність керівництва країни цементує цю ситуацію», - резюмував Олег Жданов.

Нагадаємо, в 2014 році президент Петро Порошенко пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордону.

Також Порошенко запевняв, що Україна поверне Донбас мирним шляхом протягом одного року.

Як кандидати в президенти пропонують повертати Крим і Донбас, читайте в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: