Зеленський, Порошенко та Тимошенко можуть вийти до 2-го туру. Хто кого переграє?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Тимошенко занадто рано почала свою кампанію, через що й програє зараз. Мабуть розрахунок був на те, що не буде такого якогось кандидата, як Зеленський, який може її збити.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи останні соціологічні рейтинги щодо другого туру.

«Тимошенко з першого місця опинилась на третьому. Вона гралася у технократа з Новим Курсом, який незрозумілий для людей. Вона не вийшла на новий електорат, який більше думає про завтрашній день, а не обіцянки 2010 року, про дешевий газ. Відштовхуючись від виборів 2014 року, у Тимошенко її ядерний електорат – 7%. Більше вона немає», - говорить аналітик.

Щодо Зеленського, то він в основному грає проти Порошенка, при тому, що Тимошенко теж проти Порошенка, зауважив експерт, наголосивши, що виходить два кандидати грають проти одного.

«В підсумку, два кандидати ділять частково один електорат. Зеленський ще виходить на молодь, але в дуже серйозному сегменті все рівно їх електорат сходиться. Зеленський просто відкусив від Тимошенко частину електорату», - міркує політолог.

На його погляд, рейтинг Тимошенко вже пішов на спад і далі продовжить згасати.

«Рано почала, незрозуміло для багатьох, фактор Зеленського, який забрав певний відсоток, а чогось нового Тимошенко не запропонувала», - вказав Краснопьоров.

Окрім того, додав він, зараз включилися інші кандидати. Наприклад, Порошенко включився кілька тижнів тому.

Хто це пообіцяв: Зеленський, Тимошенко чи Порошенко? ТестМи зробили тест з обіцянок кандидатів у президенти України, які, за прогнозами соціологів, мають найбільші шанси потрапити у другий тур. Чи зможете Ви відрізнити обіцянки Зеленського, Тимошенко та Порошенка одна від одної?

«Порошенко не включався в передвиборчу гонку. Це дві різні психополітичні площини. Він піднімав свій електорат томосом, але це не була політична агітація. Зараз вже він почав кампанію, з’явилися палатки. Вірогідно, рейтинг Порошенка буде далі лише зростати. Свої 20% він на виборах візьме», - говорить аналітик.

Зеленський в принципі теж почав рано, але його кампанія – це тролінг, підкреслив експерт.

На його погляд, є вірогідність, що Зеленський дотягне до другого туру.

«Було зрозуміло від самого початку, що він відбере частину електорату Тимошенко і він зайде з Порошенко у другий тур. Саме з тієї логіки, що Зеленський і Тимошенко грають проти Порошенка. Вони ділять один електорат. Але до Зеленського малий відсоток недовіри. Тому такі результати зараз», - роз’яснює Краснопьоров.

Цей рейтинг, який зараз є у Зеленського, він може втримати, вважає політолог.

«Тимошенко вже складніше потрапити в другий тур. Люди втомилися від неї, та й агітаційна мережа у неї не така потужна», - відзначив аналітик.

Щодо другого туру з розкладом Зеленський-Порошенко, складно поки робити оцінки, продовжив він. Може виявитися, що для Порошенка краща кандидатура Зеленського.

«Теза, що йде війна, ми геополітично добре працюємо, захищаємо Україну, маємо своїх союзників, чому свідчить візит Туска, позитивні відгуки голови НАТО, а натомість, хто альтернатива? Шоумен? А може зіграти навпаки, всім це набридло і потрібно щось революційне. Якою буде логіка електорату складно передбачити», - розмірковує аналітик.

З іншого боку, експерт наголосив, що Порошенко теж зробив помилки, яких можна було уникнути, зокрема історія з розмитненням «євроблях».

«Навіщо це було? Це не так багато йому коштувало. Дав би людям дихати вільно», - акцентував аналітик.

Експерт також звернув увагу, що на третьому місці згідно рейтингу Гриценко і показово добре, що він за Бойко. Окрім того, за його словами, значно впали рейтинги Ляшка через що він і вирішив розкрутити історію з Супрун.

«Проблема Ляшка в цій ситуації була в тому, що він розраховував забрати частину електорату, але вона й так вся розібрана Тимошенко й «регіоналами». До того ж, медреформа запущена декларації більше половини підписали. Реакція суспільства зіграла в мінус Ляшку. Він знайшов не ту цільову групу, не того суб’єкта, на якому треба підніматися», - резюмував Валентин Краснопьоров.

«Слово і Діло» зібрало передвиборчі обіцянки з програм Зеленського, Тимошенко та Порошенка. Дізнатися, кому яка обіцянка належить, ви зможете, пройшовши тест.

У нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, переглянути біографію та програму.

Нагадаємо, за даними соціології, якщо б президентські вибори в Україні проводилися на початку лютого, вийти до другого туру найвищі шанси мали б Володимир Зеленський, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. Ще у грудні 2018, Тимошенко мала лідируючі позиції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: