Суд скасував закриття справи про «фальшиві» $80 тис. чиновника з Миколаєва

Читать на русском
Працівник Національного бюро закрив справу про нібито розтрату військовим прокурором речових доказів у справі миколаївського чиновника.

Суд скасував постанову детектива Національного антикорупційного бюро про закриття кримінального провадження щодо ймовірної розтрати військовим прокурором 80 тисяч доларів у справі колишнього заступника голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Романчука.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги заявника у справі, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, під час чергового засідання за обвинуваченням Романюка в одержанні неправомірної вигоди з'ясувалося, що речові докази, а саме вилучені в чиновника кошти в розмірі $80 тис., зникли й були замінені фальшивими. В зв'язку з цим, адвокатом екс-заступника голови Миколаївської ОДА було подано заяву до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про ймовірне вчинення злочину начальником відділу військової прокуратури Південного регіону. В обґрунтування цієї заяви він вказав, що рішенням слідчого судді Приморського суду міста Одеси арешт було накладено на $80 тис. справжніх коштів за клопотанням вищевказаного начальника відділу військової прокуратури. Але під час розгляду справи в Центральному райсуді міста Миколаєва вони зникли.

САП не внесла ці відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, проте суд зобов'язав прокуратуру це зробити. На виконання ухвали суду САП порушила провадження за попередньою кваліфікацією за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України (розтрата майна). В ході проведення слідчих дій детективом НАБУ було винесено постанову про закриття справи у зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

Як встановив детектив, з цих $80 тис. лише $1600 були справжніми, а інші – імітаційними. Однак, як вказав заявник, військовий прокурор у клопотанні про арешт цих коштів не повідомив, що більша частина цієї суми є фальшивою і навіть у клопотанні інформував про гривневий еквівалент усієї суми.

Вивчивши скаргу, суд скасував закриття справи.

Нагадаємо, у справі Романчука зникли $80 тис. Раніше прокуратура завершила розслідування цієї справи. Пізніше, його передали до суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: