Підкуп, порушення та безкарність: як реформувати виборчу систему?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

В Україні необхідно внести зміни до порядку виборчої агітації. Нам потрібно реформувати норму законодавства щодо виборчої агітації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи внесення необхідних змін до виборчої системи.

«Окрім зміни порядку виборчої агітації, потрібно обмежити політичну рекламу в ЗМІ, особливо це стосується телебачення та радіо. Взагалі політичну рекламу як таку слід звести до мінімуму, лише до інформування. Слід встановити законодавчо комунікативні форми та взаємодію депутатів, голови громади чи президента з виборцями. Мають працювати з електоральними групами, а не просто агітувати політичною рекламою», – зазначив Дуда.

Щодо фальсифікації, то, на його думку, потрібно змінювати систему правоохоронних органів та нагляд за системою фальсифікації.

Те, що сьогодні ми маємо під час виборів, великою мірою є проявом безкарності внаслідок бездіяльності правоохоронних органів, зокрема МВС.

За його словами, законодавство й так досить жорстке, починаючи зі статті 157.

Він підкреслив, що й зараз можна притягати до відповідальності.

«Відповідальність за виборчі злочини вироблена. Насправді, в нас навіть порівняно з Європою одне з найкращих законодавств щодо покарання за порушення виборчих прав, просто його не виконують. Покарань немає. При тому, що є цілий блок: порушення порядку фінансування, порушення передвиборчої агітації, підкуп виборця, незаконне знищення виборчої документації та багато інших пунктів», – пояснив політолог.

На його переконання, законодавство щодо притягнення до кримінальної відповідальності розроблене добре, але питання в тому, що правоохоронні органи на належному рівні не фіксують порушення порушення й не розслідують ці справи.

Виборча реформа: хто дав вирішальні голоси?Ми вирішили наочно показати, як парламентські фракції та групи голосували за проект нового Виборчого кодексу.

«Наприклад, був випадок, коли порушник голосував без реєстрації. Йому голова виборчої комісії надавала бюлетень. Потім виявилося, що сотні бюлетенів зникли, але ніхто кримінальної відповідальності не поніс. Тому тут питання роботи правоохоронних органів і зміни їхньої діяльності», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, в першому читанні проект виборчого кодексу ухвалили ще минулого року.

Детальніше про те, як пройшло голосування, читайте в матеріалі «Слова і Діла» «Виборча реформа. Хто дав вирішальні голоси?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: