Без портфеля: в яких міністерствах найчастіше змінювалися міністри

Читать на русском

На прикладі відсторонення, а потім відновлення Уляни Супрун в якості виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я яскраво видно, як політика може заблокувати рутинну роботу урядовців. І тоді лікарні не отримують вчасно вакцину від кору або ліки для онкохворих, зупиняються інші суто технічні процеси бюрократичного апарату. Як би ми не лаяли чиновників, без них не буде працювати держава як така. Ми вирішили з’ясувати, скільки за роки незалежності в Україні було міністрів, як відбувалася реорганізація Міністерств, чи багато їх ліквідували або створили нових.

Найчастіше міністри змінювалися у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі – аж 30 разів. Коли у 1991 році формувався уряд незалежної України постало міністерство економіки і проіснувало 10 років. За цей час крісло міністра посідали 12 урядовців, серед яких були Мінченко, Лановий, Пинзеник, Шпек, Єхануров, двічі Роговий, Тігіпко.

У 2001 році установу реорганізували в Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції і за п’ять років його існування змінилося чотири його очільника: Шлапак, Хорошковський, Деркач та Терьохін.

Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 9 до 29 січняВолодимир Омелян обіцяє ремонт доріг, а Степан Кубів – довгострокове бюджетне планування на 5-10 років.

З 2005 до 2010 року в Україні знову функціонувало Міністерство економіки, а отже, й повноваження міністрів були дещо вужчі. У цей період міністрами були Терьохін, Яценюк, Макуха, Кінах, Данилишин та Цушко.

У 2010 році економікою в країні опікувалося Міністерство економічного розвитку і торгівлі, яке діє по теперішній час. Його очолювали 8 міністрів, зокрема, Клюєв, Порошенко, Пятницький, Абромавичус та нинішній очільник Кубів.

Енергетикою в країні опікувалася урядова установа, яка чотири рази змінювала назву та функції. Спочатку три роки це було Міністерство енергетики і електрифікації і пережило п’ятьох очільників. Найбільше міністрів (10 чиновників) змінилося в установі з 1999 по 2010 роки. Серед них були Тулуб (двічі), Єрмілов (двічі), Плачков, Бойко (двічі).

Останні дев’ять років діє Міністерство енергетики та вугільної промисловості, яке бачило вже 5 міністрів: Бойка, Ставицького, Продана, Демчишина та Насалика.

Міністерство охорони здоров’я ніколи не змінювало назви від часу створення у 1992 році, але бачило 19 міністрів, не враховуючи в.о. Уляну Супрун. Першим міністром був Спіженко, двічі портфель очільника МОЗу отримували Сердюк та Богатирьова, керував охороною здоров’я Ємець. Після Революції Гідності відомство очолив Мусій, після нього – грузинський реформатор Квіташвілі, після якого крісло міністра досі вакантне, а доктор Супрун з серпня 2016 року виконує обов’язки міністра.

Чотири міністерства за роки Незалежності були ліквідовані. За останні чотири роки в уряді з’явилося три нових структури: Міністерство інформаційної політики (створене у 2014 році), яке очолює Юрій Стець, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (2016 рік) знаходиться під керівництвом Черниша та наприкінці 2018 року Рада ухвалила утворення Міністерства у справах ветеранів та призначила його очильницею Фріз .

Детальніше – на інфографіці.

Як працювали міністри Гройсмана у січні, дивіться в нашому дайджесті обіцянок Кабміну.

Також ми писали, що Гройсман назвав умову для призначення Супрун міністром.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: