Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Марія Матіос

Читать на русском
Народний депутат Марія Матіос за час роботи у Верховній Раді виконала лише дві обіцянки з 11.

Пора підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдемося по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Марія Матіос (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Матіос була обрана до парламенту в 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції вона дала 11 обіцянок, всі вони з передвиборної програми партії «Блоку Петра Порошенка», за списками якої Матіос потрапила в Раду. Народний депутат виконала лише дві обіцянки (18%) і провалила – чотири.

Матіос не виконала програмну обіцянку про те, що влада в областях буде належати виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. У минулому році вона підтримала законопроект, який прямо суперечить цій обіцянці. Згідно з ним, скасовуються конкурси на посади глав місцевих державних адміністрацій та їх заступників, а також голів РДА, їх тепер призначає президент.

Крім того, парламентарій не виконала обіцянку домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді 2017-го Матіос пропустила голосування за новий Виборчий кодекс, який, зокрема, передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Виконала нардеп обіцянку домогтися створення системи автономного функціонування суддів. Влітку 2016 року Верховна Рада прийняла законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який передбачає запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Призначати суддів повинен президент за поданням Вищої ради правосуддя, що забезпечує церемоніальну роль глави держави в цьому процесі. Матіос голосувала за цю законодавчу ініціативу.

В процесі виконання у неї залишається ще п'ять програмних зобов'язань. Серед них обіцянку домогтися перекриття сплати податків через офшори, по якому не зроблено ще нічого. А також обіцянка домогтися перетворення Антимонопольного комітету в ключовий економічний регулятор. Рада вже прийняла три законопроекти щодо діяльності АМКУ, але Матіос була відсутня під час голосувань.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: