Чому ЄС зважився на «азовський пакет» санкцій та чи дієві ці обмеження?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

ЄС запровадило персональні санкції. Ці обмеження не стосуються російських компаній чи заборони заходу російських суден у порти. Тобто, економічний тиск такого роду не буде задіяний.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи запровадження «азовського пакету» санкцій проти РФ.

«Слід розуміти, що запровадження «азовського пакету» – це скоріше відображення тієї ситуації, що ЄС просто не можуть проігнорувати інцидент і не відреагувати на нього. Відбувся певний інцидент, в ході якого українські судна були обстріляні та захоплені російською стороною. ЄС не може не реагувати з точки зору міжнародного права», - говорить Воля.

На його погляд, ці санкції виглядають швидше, як природня реакція Заходу на Керченські події.

Певний контекст підштовхував до того, що такі санкції повинні бути, додав він.

Однак, як вважає експерт, масштабні санкції, які б мали економічне навантаження вже навряд и будуть запроваджені.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

«Вони вже й так діють і РФ зазнала збитків від них. Однак, збитки несуть і в ЄС. Маловірогідне те, що перед виборами до Європарламенту будуть запроваджуватись якісь масштабні санкції. Вони будуть просто заблоковані. Тому що санкції, які будуть запроваджені РФ у відповідь можуть зіграти проти тих, хто ініціює масштабні обмеження проти Москви», - говорить Воля.

Експерт зауважив, що багато невдоволених санкціями вже є в Італії, Румунії, Польщі, Угорщині, ФРН, Франції. За його словами, будь-які масштабні санкції будуть призводити до негативних наслідків у Європі.

«Європа вже й так зазнала втрат від санкцій російських у відповідь. Відмова від російських товарів, торгівлі так чи інакше б’є по економіці. Десь більше, десь менше, але позначилась на європейських виробниках», - резюмував Володимир Воля.

Більше про відносини Заходу та РФ – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: