Мюнхенська конференція-2019: три головні висновки для України

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

У неділю в баварській столиці відбулася 55-а щорічна Мюнхенська конференція з безпеки, яка пройшла під слоганом «Великий пазл: хто збере деталі?». У заході взяв участь президент України Петро Порошенко. В ході свого виступу, президент закликав скоординувати дії для відсічі російської агресії та заявив, що «якщо Росія припинить стріляти - настане мир, якщо ж стріляти перестане Україна - це Україна перестане існувати». Одними з головних промов форуму можна вважати висловлювання Ангели Меркель і віце-президента США Майка Пенса, який абсолютно чітко вказав, що Москва повинна відповісти за агресію проти України, розкритикувавши «Північний потік-2». Своєю чергою, неоднозначною була заява Меркель. Канцлер Німеччини в черговий раз засудила дії РФ проти України, вживши слово «Angriff» (напад), кажучи про війну на Донбасі та зауважила, що в даному питанні вона на боці українського президента. Крім того, звертаючись до Петра Порошенка, Меркель сказала, що розуміє його критику щодо проекту «Північний потік-2». Однак, при цьому канцлер виступила проти розриву відносин з Росією і за діалог з Москвою.

Військовий експерт Олег Жданов констатував, що для України даний захід нічого особливо не приніс, а промова канцлера Німеччини фактично відображає подвійні стандарти.

Як вважає військовий, для нас зараз важливо винести три головні висновки.

За його словами, Україні потрібно готуватися до того, що слід шукати самостійно свій шлях і шукати партнерів які допоможуть нам вибратися з кризи.

«По-перше, потрібно зрозуміти наступне:«Північному потоку-2» - бути. Заява Меркель тому підтвердження. Це означає, що вона збирається транзитувати газ до Німеччини будь-яким способом. Навіть більше ймовірно, що минаючи територію України, ніж по нашій ГТС», - міркує Жданов.

Другий важливий меседж - Росія залишається геостратегічним партнером, підкреслив експерт.

«Іншими словами, це означає, що дружбі - бути», - додав він.

Експерт зазначив, що це теж для нас негативний сигнал, незважаючи на те, що Меркель висловила підтримку Україні.

«Третій важливий меседж був з боку США, суть якого в тому, що якщо РФ не одумається, то відповідь буде такою, яку запам'ятають на довго. Тобто «холодній війні бути», - зазначив військовий експерт.

Найголовніший висновок для України полягає в розумінні того, що порятунок потопаючого - справа рук самого потопаючого.

«Якщо ми не почнемо вживати активних політичних дій в плані пошуку партнерів і преференцій в даній ситуації, то ми будемо далі продовжувати залишатися об'єктом міжнародної політики, який, грубо кажучи, використовують всі, кому не лінь», - резюмував Олег Жданов.

Більше про військове співробітництво України і США - за посиланням.

Також ми писали, як Росія використовує проти України лазерну зброю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: