Вибори-2019: чи можливо провести дебати між кандидатами в президенти

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Уявити собі організацію дебатів за участю 44 кандидатів неможливо. Повноцінних дебатів перед першим туром точно не буде. Перед другим туром для суспільства це було б очікувано.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук, оцінюючи перспективу проведення політичних дебатів між кандидатами.

«Очевидно, що з огляду на таку таку кількість, основні кандидати ігноруватимуть, посилаючись на те, що вони бажають дискутувати лише з гравцями своєї вагової категорії. Дрібніші учасники можуть на такі дебати погодитись, але питання в тому, кому вони будуть цікаві. Повноцінних дебатів перед першим туром точно не буде. Перед другим туром це було б очікувано», – зазначив Олещук.

У нас, по суті, лише одного разу були повноцінні дебати – в 2004 році, однак відтоді дебати не проводилися через цілу низку обставин, додав він.

«Оскільки сильного суспільного тиску не було, то багатьом зручніше під тим чи іншим приводом відмовитися від участі», – уточнив експерт.

Фіналу «Порошенко проти Тимошенко» не буде. Колонка Леоніда ШвецяШанси Володимира Зеленського пройти до другого туру президентських виборів стали ще вищими. Водночас шанси на це Юлії Тимошенко тануть на очах.

Якщо допустити, що до другого туру вийдуть Порошенко та Тимошенко, й між ними будуть організовані дебати, то Тимошенко, мабуть, найдосвідченіший гравець політичного процесу, підкреслив він.

«Тимошенко обіймала різні державні посади, ще коли більшість нинішніх учасників, окрім деяких, які зараз на маргінальних позиціях, узагалі лише починали замислюватися про своє місце в політиці. Вона має свої сильні теми – соціальний захист, економіка, тарифи. Це те, в чому вона найсильніший учасник діалогу в Україні. Але тут питання в тому, які теми обговорюватимуться», – пояснив політолог.

За його словами, кожен кандидат прагнутиме нав’язати свою тематику дискурсу. Для Порошенка найвдаліші теми – патріотизм, захист від РФ, євроінтеграція.

«У кожній зі своїх тем кожен політик може почуватися досить упевнено», – резюмував Петро Олещук.

Кандидат у президенти від партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко заявив, що дав згоду на проведення дебатів із лідером «Самопомочі» Андрієм Садовим.

Додамо, що Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянку.

Нагадаємо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: