Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Македон

Читать на русском
Македон виконав половину обіцянок. Він не впорався із запевненням голосувати лише особисто, зате ще може проголосувати за запровадження кримінальної відповідальності за кнопкодавство.
Юрій Македон

!Внесено зміни( 20.02.2019 додано четвертий абзац тексту про зміну статусу обіцянки про кнопокдавство. Відповідно змінився рівень відповідальності нардепа)

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Македон (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Македон пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №16 (Вінницька область). Він входить до комітету Верховної ради України з питань правової політики і правосуддя. За час каденції Македон дав 12 обіцянок, з яких 7 виконав (58%), а 3 – провалив.

Македон обіцяє голосувати лише особистоСказано 27 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У своїй передвиборчій програмі Юрій Македон пообіцяв, що голосуватиме лише особисто. Але через чотири роки нардеп потрапив на відео, де зафіксовано, як він голосує не лише за себе.

Статус обіцянки змінено з «не виконано» на «в процесі», оскільки на відео «Чесно», яке було надано як доказ, факт кнопкодавства не зафіксований. За зверненням нардепа Македона, і «Чесно», і «Слово і Діло» внесли відповідні правки до своїх публікацій.

Депутат провалив запевнення, що підтримає законопроект про скасування державного мита на електромобілі (в другому читанні). Македон не голосував за відповідний законопроект.

Не впорався він зі ще однією передвиборчою обіцянкою домагатися проведення люстрації судових, правоохоронних та податкових органів.

«Ні, я такого не говорив. Я людям обіцяв лише одне – що я боротимуся за їхні права. Кожен може мені зателефонувати, висловити, але я не обіцяв, що зроблю дорогу чи щось інше … Ми не знали, чи ми будемо провладними, чи в опозиції, тому оці, чесно кажучи … Моніторинг цих обіцянок, я не знаю», – сказав Македон вінницькому виданню, коментуючи обіцянку щодо люстрації.

Македон, як і обіцяв, підтримав законопроект про реінтеграцію Донбасу.

Також нардеп виконав обіцянку голосувати за відставку Шокіна з посади генерального прокурора та призначення Юрія Луценка. При цьому Македон утримався від голосування за законопроект, який дозволив би Луценку очолити ГПУ, не маючи профільної освіти.

Македону потрібно виконати ще дві обіцянки. І тут нардеп потрапляє в незручну ситуацію, оскільки в передвиборчій програмі він обіцяв підтримати законопроект про кримінальну відповідальність за голосування картками інших депутатів, а сам був викритий на «кнопкодавстві».

Нагадаємо, що в лютому 2015 року до Верховної ради внесли проект закону про запровадження кримінальної відповідальністі народних депутатів і депутатів місцевих рад за порушення особистого голосування.

Пізніше був ухвалений за основу інший законопроект, який передбачав накладення штрафу на нардепа за «кнопкодавство». Юрій Македон підтримав зазначений законопроект.

У червні 2018-го в парламенті був зареєстрований проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (запровадження кримінальної відповідальності народних депутатів за неособисте голосування). Його ініціатором виступив Леонід Ємець. Поки документ не розглядався.

Також Македон зобов'язався підтримати закон про зняття депутатської недоторканності, що ніяк не потрапить до сесійної зали для голосувань.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: